Jemné psychologické týrání formou nebezpečné manipulace

04.10.2022 | Vztahy

Dělá všechno pro to, abyste nevěřili vlastnímu úsudku, zkresluje realitu a podsouvá vám to, že jste jediným zdrojem jakýchkoli problémů ve vztahu. Tohle psychologické týrání se nazývá gaslighting a jedná se o nebezpečnou formu manipulace. Tu včas odhalíte i díky deníku!

Původ anglického slova „gaslighting“ vychází z motivu převzatého z divadelní hry britského scenáristy Patricka Hamiltona z roku 1938 zvané Gaslight a následné filmové adaptace z roku 1944. Tématem je manželský pár, ve kterém muž přesvědčuje svoji ženu, že je psychicky nemocná, a to z důvodu, aby získal přístup k jejímu dědictví (1).

Manžel zachází tak daleko, že si záměrně pohrává se světly v jejím pokoji a tvrdí jí, že všechno je jen v její mysli. Dotyčná si postupem času myslí, že ztrácí kontakt s realitou. Dnes se termín gaslighting používá při manipulace mysli, která způsobuje, že lidé zpochybňují svůj vlastní zdravý rozum. Pachateli jsou přitom častěji muži (1). A jaké běžné strategie takový manipulátor má?

Gaslighting v praxi

  • Říká do očí bijící lži.
  • Popírá slova, která vyřkl. Tvrdí, že nikdy neudělal tohle a tamto. (Nikdy by nikomu neublížil a všechno se vám jenom zdá.)
  • Za zbraň proti vám používá věci a osoby, na kterých vám záleží. Zpochybňuje váš vztah s dětmi, přáteli, kolegy, útočí na základ vašeho bytí.
  • Mate tím, že vás nejdřív za něco pokárá, ale pak nabídne konejšivou chválu jako názornou ukázku toho, že přece není tak špatný.
  • Snaží se vás přesvědčit, že vaši blízcí „vědí, že jste bezcenní“, nebo „si myslí, že jste zlí“. Kvůli tomu je pro vás obtížné vědět, komu důvěřovat.
  • Oslovuje vás „blázne“. Pokud nakonec požádáte o pomoc, nedočkáte se jí. Ostatní lidé se vyptávají, zda vám mohou věřit, protože manipulátor je již dávno přesvědčil, že nemáte kontakt s realitou (2).

Jak trnitá je cesta svobody?

Vědci (2) zjistili, že mnoho lidí se musí od pachatele dostat pryč – co nejdřív. Jen tak vidí věci jasněji, neboť odloučení pomáhá v budování střízlivého úsudku a jasnému pohledu na věc. Platí tedy, že útěk je v takovém případě nejlepším řešením. A co prevence?

Pokud máte podezření, že byste se mohli stát obětí gaslightera, položte si po každé konverzaci otázku, zda to, co partner tvrdí, je skutečně pravda, nebo jen jeho názor. Na náhled se ptejte lidí, se kterými jste v kontaktu, a kteří vás znají. Chybu neuděláte ani tehdy, když si časy a témata hádek či rozmluv začnete psát do tajného deníku. Při jeho přečtení se snáze odhalují opakující se scénáře a pravidelné intervaly manipulativního chování (3).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7093877/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34498522/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3598864/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat