Život s partnerem pořádným mamánkem

16.10.2022 | Vztahy

Občas se stává, že si společně se svým partnerem berete i jeho maminku. Není totiž tajemstvím, že někteří muži jsou ke svým kořenům natolik připoutáni, že bez vlastní matky nemohou fungovat – v životě a ani ve vztazích. Je něco takového řešitelné?

Dospělý člověk, i ve vyšším věku, spojený se svojí matkou pupeční šňůrou? Žádná výjimka. Znáte to ze své vlastní zkušenosti? Pořád dokola řešíte, že partner dává přednost vaší tchyni před vámi a její názory jsou svaté? Možná situace došla až příliš daleko, ale ani tak nemusíte zoufat. Vaše soužití „ve třech“ si jen žádá drobné úpravy. Jaké?

Stanovte jasné hranice

Váš muž byl zvyklý na to, že se jeho matka starala o všechny jeho potřeby a přání, ale to neznamená, že vy musíte také. Jste partnerkou, ne služkou a pečovatelkou, a on je dospělý jedinec, který se o sebe dokáže postarat. Mamince klidně dopřejte, aby mu nosila buchty ke snídani, stříhala jeho vlasy nebo žehlila košile, když chce. Ostatně, vám se od těchto činností uleví. Nesnažte se ji však vyrovnat ani nahradit.

Mějte vyhrazený prostor

Maminka vašeho partnera vám nabídla, ať se k ní nastěhujete? Trpí zdravotními problémy a on se o ni chce postarat? V případě, že žijete pod jednou střechou, vyhraďte si pro sebe a svého muže soukromý prostor, ať už se jedná o ložnici či třeba pracovnu.

Mamince v klidu, tedy bez nějakého hněvu a vyhrocených emocí, vysvětlete, že jde o privátní místo, které má za účel podporovat manželství a souhru mezi partnery, kteří taky potřebují být o samotě. Mějte však na paměti, že i tak pocítíte určitý tlak. Koneckonců, žádná nadměrná láska není zdravá. Kupříkladu i ta opičí, která označuje horlivou rodičovskou lásku k dětem, se na vztahu muž – žena může podepsat.

Domluvte se na frekvenci kontaktu

Jste-li z chování vašeho mamánka mimo, promluvte si s ním. Připomeňte mu, že chápete důvody, proč s vámi jeho maminka chce trávit maximum času (třeba kvůli osamělosti), ale že vy potřebujete fungovat i jako pár. Pokuste se dospět k nějakému kompromisu. Rodinná večeře ve třech jednou týdně plus nedělní návštěva u tchýně doma? Domluvte se, kdy a jak budou schůzky probíhat. Všichni si tak brzy navyknete na pravidelný režim. 

Rozpoznejte varovné signály

Pokud je váš manžel až příliš připoutaný ke své matce, nebo ona k němu, je důležité se podívat na to, čím si vaše manželství od začátku prochází. Pravděpodobně jste při randění ignorovali varovné signály, které se nyní zdají být zřetelnější. Platí, že když selhává komunikace i veškeré snahy o vyřešení problémů, zbývá jediné – odborná pomoc. Kontaktujte psychoterapeuta.

Vaše tchyně by totiž skutečně neměla být součástí vašich osobních rozhodnutí o financích, kariérním postupu či rodičovství. Jestli ji vyloženě nepožádáte o přítomnost, názor nebo pomoc, musí vztah svého syna a jeho ženy respektovat.

Zdroj: názor autora - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat