Hikikomori fenomén spočívá v absolutní sociální izolaci

Z Japonska se do světa šíří nový společenský fenomén. Stále více lidí se stahuje ze sociálního života a nevychází z bytu. Hikikomori aneb Totální sociální izolace.

Často to začíná takovými dny, kdy se člověk jednoduše zavře doma. Potřebuje čas jen sám pro sebe a hluk venkovního světa ho rozptyluje. Ale u hikikomori nezůstává jen u těchto několika dní. Několik měsíců nebo dokonce mnoho let se nakonec doma uzavřou před světem a ostatními lidmi. Sociální kontakty omezí jen na nutné minimum, které zpravidla jsou jen v rovině internetu.

Co znamená hikikomori

Japonský název hikikomori označuje jak samotný fenomén, tak jím postiženého člověka. A ne zřídka potkává už dospělé muže. Nastěhují se zpátky k rodičům a ti musí často převzít veškerou starost o své osamělé děti.  Podle oficiálních zpráv žije v současné době v Japonsku minimálně sto tisíc lidí déle než 20 let v dobrovolné izolaci. Ovšem lidé hikikomori jsou stále starší a samozřejmě i jejich rodiče jsou stále starší, částečně dokonce už sami potřebují péči. A tak se v Japonsku schyluje k opravdu závažnému problému. Jako když se z 51letého hikikomori stal atentátník, protože jeho rodiče si chtěli objednat domů výpomoc. Muž, který obecně platil za milého a přátelského...

Zrcadlo společnosti nebo dočasný fenomén?

Evropa, Amerika, Austrálie – všude po celém západním světě se hromadí podobné případy. Naštěstí jich není ale tolik jako v samotném Japonsku. Experti se domnívají, že tak enormní číslo je způsobeno zastaralým a ustrnulým pracovním trhem. Mladý člověk má v Japonsku zpravidla v životě jen jednu šanci získat dobrou práci – a to hned po ukončení studia. A pokud ji někdo propásne, rychle upadá do závislosti. Je to v podstatě tedy velmi vypovídající zpráva vládě, aby se snažila o změnu.

Hrozí hikikomori i u nás?

I u nás jsou lidé, kteří mají jistý strach nebo obavu z kontaktu s druhými lidmi. Ovšem japonskému významu slova se zatím nepřibližujeme. Ale i pro naše poměry platí, že kdo se bojí seznamování s jinými lidmi nebo ho děsí běžné každodenní věci a styk s veřejností, je zpravidla jen krůček od dobrovolné sociální izolace. A pak už je jen otázkou času, za jak dlouho se můžeme dostat na japonská čísla (1) názor autora. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4912003/ - celý článek, (1) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat