Hikikomori fenomén spočívá v absolutní sociální izolaci

Z Japonska se do světa šíří nový společenský fenomén. Stále více lidí se stahuje ze sociálního života a nevychází z bytu. Hikikomori aneb Totální sociální izolace.

Často to začíná takovými dny, kdy se člověk jednoduše zavře doma. Potřebuje čas jen sám pro sebe a hluk venkovního světa ho rozptyluje. Ale u hikikomori nezůstává jen u těchto několika dní. Několik měsíců nebo dokonce mnoho let se nakonec doma uzavřou před světem a ostatními lidmi. Sociální kontakty omezí jen na nutné minimum, které zpravidla jsou jen v rovině internetu.

Co znamená hikikomori

Japonský název hikikomori označuje jak samotný fenomén, tak jím postiženého člověka. A ne zřídka potkává už dospělé muže. Nastěhují se zpátky k rodičům a ti musí často převzít veškerou starost o své osamělé děti.  Podle oficiálních zpráv žije v současné době v Japonsku minimálně sto tisíc lidí déle než 20 let v dobrovolné izolaci. Ovšem lidé hikikomori jsou stále starší a samozřejmě i jejich rodiče jsou stále starší, částečně dokonce už sami potřebují péči. A tak se v Japonsku schyluje k opravdu závažnému problému. Jako když se z 51letého hikikomori stal atentátník, protože jeho rodiče si chtěli objednat domů výpomoc. Muž, který obecně platil za milého a přátelského...

Zrcadlo společnosti nebo dočasný fenomén?

Evropa, Amerika, Austrálie – všude po celém západním světě se hromadí podobné případy. Naštěstí jich není ale tolik jako v samotném Japonsku. Experti se domnívají, že tak enormní číslo je způsobeno zastaralým a ustrnulým pracovním trhem. Mladý člověk má v Japonsku zpravidla v životě jen jednu šanci získat dobrou práci – a to hned po ukončení studia. A pokud ji někdo propásne, rychle upadá do závislosti. Je to v podstatě tedy velmi vypovídající zpráva vládě, aby se snažila o změnu.

Hrozí hikikomori i u nás?

I u nás jsou lidé, kteří mají jistý strach nebo obavu z kontaktu s druhými lidmi. Ovšem japonskému významu slova se zatím nepřibližujeme. Ale i pro naše poměry platí, že kdo se bojí seznamování s jinými lidmi nebo ho děsí běžné každodenní věci a styk s veřejností, je zpravidla jen krůček od dobrovolné sociální izolace. A pak už je jen otázkou času, za jak dlouho se můžeme dostat na japonská čísla (1) názor autora. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4912003/ - celý článek, (1) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat