Pocit štěstí po padesátce prudce klesá

17.10.2022 | Vztahy

Lidský život je plný změn. Mění se lidské tělo, psychika a samozřejmě také okolnosti života, vnější podmínky. Mění se také to, jak šťastný se člověk cítí být a kdy je se životem více či méně spokojený. Psychologické výzkumy potvrzují, že s věkem naše spokojenost se životem opisuje – graficky vyjádřeno – křivku tvaru U. Nejvíce spokojení jsme na počátku a na konci života, nejméně uprostřed něj. Podle britského výzkumu (1) u půl milionu lidí 145 zemí světa jsou lidé nejzoufalejší zhruba kolem osmačtyřicátého roku života.

Od narození po tento věk spokojenost se životem kontinuálně klesá, mezi pětačtyřicátými a pětapadesátými narozeninami dosahuje dna, pak se situace otáčí a směrem ke stáří a smrti začne člověk svůj život opět vnímat bezstarostněji. Profesor ekonomie, akademik David Blanchflower je autorem výzkumu (1), který provedl u pěti set tisíc lidí ze 145 zemí světa, od nejméně vyspělých zemí po ty nejbohatší západní. Podle něj je trend až překvapivě univerzální bez ohledu na to, v jak vyspělé zemi člověk žije.

„Není žádné jestli a ale, celková životní pohoda má tvar U ve vztahu k věku. Je to stejné v bohatých a chudých zemích, prokázal jsem to v Evropě, Asii, Severní a Jižní Americe, Australasii a Africe. Prokázal jsem to také ve dvanácti zemích z dvaceti, které mají nejdelší průměrnou délku života dvaaosmdesát či více let. Ta křivka platí v zemích, kde je medián příjmů vysoký, i v těch, kde je průměrný plat nízký, v zemích, v nichž lidé žijí dlouho, i v zemích, kde umírají poměrně mladí,“ tvrdí profesor Blanchflower.

A jak poznáte, že právě procházíte krizí středního věku (1)?

Nespokojenost

Tohle je jeden z nejčastějších signálů, že i vás dostihla krize středního věku. Celý život jste relativně spokojení a najednou máte dojem, že vám ujel vlak. Připadá vám, že jste v životě ničeho nedosáhli, vaše sny zůstaly zapomenuté a nemáte šanci dohnat, co jste nestihli.

Otrava

Dlouhá léta jste chodili na houby, s Františkem v pátek na jedno do hospody přes ulici nebo s Janou na hodiny jógy a najednou vám to připadá zbytečné, nudné a otravné. Vyhýbáte se činnostem, které vás dříve bavily a naplňovaly, a dokonce se straníte i svých starých přátel. Nezvedáte telefony a při nečekaných návštěvách odpočítáváte minuty. Zároveň ale nechápete, kam se poděl váš tehdejší zájem. O to víc jste otrávení a nerudní.

Druhá míza

Mnoho lidí propadne ve středním věku panice, že si v životě ničeho neužili nebo je jejich současný vztah vyčpělý a nečeká je již žádná vášeň. Často se pak nechají strhnout k flirtům a prchavým románkům. Občas dokonce pro zaslepení samou vášní opouští své rodiny a začínají zcela nový život. Zejména vedle mladších partnerů mají dojem, že se jim stárnutí vyhýbá.

Ponorková nemoc

Díváte se na svoji manželku nebo manžela a nechápete, jak jste si před třiceti lety mohli vzít někoho tak příšerně nudného, věčně rýpavého a nespokojeného? Navíc postava vaší polovičky už taky není, co bývala po sexuální stránce není, co objevovat. Najednou máte dojem, že jste promarnili život s osobou, která vám nic neříká, a trápíte se myšlenkou, jak z toho ven.

Co bude dál?

Lidé prožívající krizi středního věku mají často pocit, že už je v životě nic dobrého nečeká. Trpí představou, že je jejich život u konce a vyhýbají se jakémukoli novému projektu.

Vrátit čas

V zoufalé honbě za ztraceným mládím se lidé často začnou chovat podivně. Kompletně vymění svůj šatník a místo usedlých kostýmků zaberou upnuté džíny a trička s potiskem hudebních kapel. Začnou chodit do fitka, nechají si udělat piercing do pupíku a na pozadí si dají vytetovat znak nekonečna.

Čas na výstřelky

Vždy jste jezdili starou škodovkou a po cestě z práce vyzvedli děti z družiny. K večeři usmažili pár řízků a mezitím vyprali dvě pračky. Najednou vám tenhle život nevyhovuje a ve snaze vyhnout se stereotypu si koupíte silnou motorku, na večeři začnete chodit do luxusních restaurací a střihu vašich vlasů najednou rozumí jen v barbershopech, kde vám k procesu údržby nabídnou i doutník a sklenici drahé whiskey. Vždyť přeci ještě nepatříte do starého železa, tak ať je to pořádně vidět.

Pubertální kámoši

Lidé ve vašem věku jsou najednou usedlí a staří a tak je na čase najít si přátelé, které vám rozumí. Najednou sedíte na diskotéce ve třpytivém tílku, obklopeni partou adolescentů a řešíte s nimi tu nemožnou „úču“, kterou mají na „příroďák“.

Zdroj: (1) www.nber.org/papers/w26641 - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat