Umění ovládat svoje emoce

Dlouhou dobu se považovalo za dané, že pocity jednoduše vznikají a my nemáme téměř žádnou možnost je ovlivnit. Ovšem výzkum teď ukazuje něco jiného. Je možné, abychom svoje pocity řídili a kontrolovali? Jak se naučit lépe ovlivňovat naše emoce vůči ostatním?

Emoce mají obrovskou sílu. Pozitivní pocity vás zahřejí u srdce, zatímco negativní ve vás zanechají hlubokou díru. A každý, kdo už byl někdy nešťastně zamilovaný nebo rudý vzteky, si asi pomyslel, jestli ty zatracené pocity není možné nějak kontrolovat. Místo toho se ale většina lidí snaží svoje pocity potlačit. Problém ale je, že to nefunguje. Právě naopak.

Jak vznikají emoce?

Pokud chcete emoce kontrolovat, je nutné nejdříve vědět, jak vůbec vznikají. Mnoho lidí se totiž domnívá, že emoce vyvolávají vnější podněty. Tak to ale není! Pravda je, že naše pocity vznikají v nás! Jsou to vaše myšlenky, které vaše pocity způsobují. To, co si o nějaké situaci myslíte, rozhoduje zásadně o tom, co budete cítit. Tedy pozitivní myšlenky plodí pozitivní pocity a negativní myšlenky zase negativní pocity.  

Jak kontrolovat svoje emoce

Proč je to důležité? Protože všichni úspěšní a spokojení lidé jsou mistři svého vnitřního stavu. Nejsou oběťmi svých emocí, ale mohou se sami rozhodnout, v jakém stavu chtějí být. Jak dostat emoce pod kontrolu?

Převezměte odpovědnost za svoje pocity

Uvědomte si, že vy sami rozhodujete o svých pocitech. Vznikají ve vás, a proto jen vy je můžete zcela vědomě řídit a kontrolovat.

Uvědomte si je

Místo toho, abyste pocity potlačovali, uvědomte si je. Pozorujte emoci ve svém těle – tím odvrátíte pozornost automaticky od vnějších podnětů a přesunete se tam, kde pocity vznikají – dovnitř sebe sama. 

Rozdýchejte to

Soustřeďte se jen na svoje dýchání. Dýchejte vědomě zhluboka tak dlouho, dokud neucítíte, že se vaše emoce alespoň trochu neuklidnily.

Uvědomte si svoje myšlenky

Vzpomeňte si v klidu na myšlenky, které jste měli před silnými emocemi a uvědomte si je. Už víte, že ani situace nebo události nevyvolávají emoce, ale jsou to vaše myšlenky, co je spouští.

Změňte svoje myšlení

Rozhodněte se, jaké myšlenky místo toho chcete mít. Zvolte si takové, které ve vás nevyvolávají tak silné emoce. Když vás například někdo rozčílí, zkuste místo toho svoje myšlení přesměrovat na jeho důvody. Každý pocit lze přetransformovat do jiného, když budete na stejnou situaci pohlížet z jiného úhlu.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat