Mnoho lidí nemá žádné blízké přátele

28.12.2022 | Vztahy

Kdo je přítel? Člověk, se kterým sdílíte své úspěchy i neúspěchy, radosti a starosti. Máte si s ním co říct, víte, že mu můžete kdykoli zavolat a on vám pomůže. Jistě ve svém okolí někoho takového máte. To samé však rozhodně nemůže říct každý. Samota je pro mnoho lidí denním chlebem!

Přátelství je důležité. Výzkumy ukazují, že když jsme v dobrém spojení s přáteli a sousedy – a sociálně se nedistancujeme, býváme jako jednotlivci šťastnější a zdravější. Naproti tomu samota psychice ani fyzickému zdraví neprospívá. Osamocený člověk podle statistik méně cvičí, víc kouří a pije alkohol. V souvislosti s tím inklinuje nejen k obezitě, ale i vyššímu riziku infarktu a mozkové mrtvice (1). Proto je velmi důležité o sociální vazby pečovat. A dnes vlastně víc než kdy dřív.

Znáte jména svých sousedů?

Když Relate Institute, centrum pro studium vztahů sídlící ve městě Provo v americkém Utahu, obrátilo na svoji pobočku ve Velké Británii s prosbou o výzkum (2) přátelských a sousedských vztahů, nikdo nečekal nic šokujícího. Dobrou zprávou je, že většina oslovených kontakt s lidmi z práce či ze stejné ulice, ve které bydlí, v rámci svých časových a jiných možností udržuje.

Kdo je v nevýhodě?

Ukazuje se však, že homosexuální jedinci se seznamují mnohem hůř než heterosexuálové. A navíc mají potíže již navázané vztahy udržet. Z průzkumu také vzešlo, že zvlášť osaměle se cítí osoby se zdravotním postižením a osoby z nižších sociálně-ekonomických tříd (2).

Bude hůř?

Ještě znepokojivější však je, že samota a izolace jsou současnými hlavními problémy číslo jedna. Zmíněný institut (2) totiž zjistil, že téměř každý osmý (13 %) nemá žádné blízké přátele, co s sebou nese depresi, pocit beznaděje a společenské nedostatečnosti. Pandemie koronaviru takové stavy pochopitelně ještě prohlubuje – a přidává i strach napříč všemi věkovými kategoriemi. Psychicky špatně na tom jsou především starší generace, není to však pravidlem, v ohrožení je každý.

Otevřete oči

V reakci na to společnost Relate Institut vyzývá (2) neobracet se k ostatním zády a snažit se o kontakt s těmi, kdo evidentně žijí sami a nemají se komu svěřit. I pár minut sociálního kontaktu u takto opuštěných lidí působí jako balzám na duši. A pokud jste zrovna vy v roli samotáře, usmějte se na lidi okolo a dejte jim šanci se s vámi seznámit. Britští vědci tvrdí, že osamělost má na duši a tělo stejně negativní dopad jako pravidelné kouření 15 cigaret denně!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4225959/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462670/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat