Všímavost ve vztahu do něj vrátí romantiku

05.01.2021 | Vztahy

Spokojenost je relativní pojem. I když pro každého představuje něco jiného, není hmatatelná a pro někoho ani uchopitelná, láska se bez ní neobejde. Jak ji ve vztahu podpořit? Prožijte svoji romantickou pohádku a vybudujte vztah, který vám ostatní budou závidět!

Jeden se v partnerství neobejde bez pravidelného a častého sexu, ten druhý zase vyžaduje víc citu a duševní podpory. Ať je to však ve vztazích nastavené jakkoli, existuje jistá maličkost, která prodlužuje „životnost“ partnerství, posiluje jeho kondici a romantiku naživu. Je to pružnost!

Psí čumák nikoho nebere

Všímat si a být situačně a citově flexibilní. To je podle vědců z americké Rochesterské univerzity, kteří analyzovali 174 samostatných studií zabývajících se spokojeností ve vztahu, alfou a omegou úspěchu. To znamená, že pokud se přihodí něco vážnějšího (praskne vám voda, nabouráte auto, rozbijete porcelán po partnerově babičce, zjistíte, že se druhá polovička potýká s nějakou nemocí a podobně), po prvotním rozčarování a šoku neplačte nad rozlitým mlékem, neuzavírejte se před světem, ale hledejte řešení a nenechávejte všechno na příteli nebo manželovi.

Duchapřítomné chování prý podle výzkumníků obohacuje blízké vztahy a přispívá k jejich funkčnosti. Na druhou stranu moralizování, kárání a laxnost ve smyslu „mám to všechno na salámu“ způsobují pravý opak.

Ve dvou se to lépe táhne

Výsledky metaanalýzy publikované v časopise Journal of Contextual Behavioral Science tak poukazují na to, že pro soužití dvou lidí je klíčová týmová hra. Spoluautor studie a zároveň docent psychologie Ronald Rogge se svými kolegy hlásá, že všechno je vlastně postavené na hesle „sleduj a mluv“. Tuto dovednost lze postupně „vypěstovat“ i díky společnému sledování filmů.

To, co se děje na televizní obrazovce, rozebírejte, hovořte o vašich návrzích řešení a ptejte se partnera, co by třeba na rozdíl od hlavního filmového hrdiny udělal jinak, nechávejte mu prostor pro návrhy a vysvětlení. To samé vyžadujte od něj. Naučíte se komunikovat a pružněji překonávat překážky jak jednotlivě, tak ve dvou, což má na romantiku velmi pozitivní vliv.

Co dalšího posiluje romantiku?

Výzkumníci se zmíněné univerzity dokonce apelují, že tento zábavný a relativně jednoduchý přístup je stejně účinný jako jiné intenzivnější metody vedené terapeutem. Dalším tajemstvím spokojenosti ve vztahu jsou pak i další maličkosti, mezi které patří komplimenty a pochvaly, drobné projevy fyzické intimity a překvapivé pozornosti (dárky, snídaně do postele či třeba příprava nějaké oslavy). To dělá lásku láskou.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat