Při hádce si zachovejte sebevědomý postoj

Vyhýbáte se konfliktům? Žádný div! Někdy i malá hádka může způsobit velké škody. Minimálně, pokud jeden ze zúčastněných dělá následující věci…

Ať už ve vztahu, mezi přáteli, v rodině, na pracovišti nebo na ulici –⁠ občas zkrátka není jiné cesty než přes hádku. Nakonec je život plný rozdílných názorů a zájmů, které se mezi sebou perou, a je téměř povinností každého z nás se za ty svoje postavit. A pokud jsou ve hře ještě silné emoce, je jasné, že s milým úsměvem na tváři ta diskuse probíhat nebude.

Ale i při hádce existují hranice, které bychom neměli překročit. Protože to by mohlo způsobit jizvy, které se nezhojí tak rychle a které nás budou bolet stále znovu. Pokud ale máte zdravé sebevědomí a rozumíte vlastním pocitům, tyto hranice také nikdy nepřekročíte (nebo nebudete muset).

Věci, které sebevědomí lidé při hádce nedělají

Nezevšeobecňují

„S tebou se nedá mluvit!“ „Myslíš vždycky jenom na sebe!“ „To je pokaždé stejné!“ – Tak takhle ne. Hádka je asi nejhorší příležitost, kdy říkat obecné výroky. Nakonec většinou jsme často velmi rozrušení a bereme si všechno více nebo jinak než normálně. Emočně inteligentní, sebevědomí lidé to vědí a vztahují hádku pouze na jeden konkrétní konflikt.

Cíleně nezraňují

Trefit druhého tam, kde ho to bude nejvíc bolet, a využít vědomě jeho slabé stránky – je znakem mizery a nefér jednání! Zpravidla je to znakem toho, že se člověk sám dostal do úzkých a neví, jak dál. A to sebevědomí lidé nemají zapotřebí.

Neodcházejí uprostřed hádky

Někde se může zdát, že by bylo lepší hádku přerušit, protože najednou není kam jít dál. Ale i to byste měli prodiskutovat. Utéct a nechat druhého stát s jeho pocity a nevyjasněným konfliktem, je zbabělé a jasný znak porážky. Takže u sebevědomého člověka to nepřipadá v úvahu.

Nevytahují dávné spory

Přejít z jednoho konfliktu na jiný z minulosti? Klasika! A téměř vždy je to důkazem, že starý konflikt alespoň pro jednu zúčastněnou osobu ještě není dořešený. A to se sebevědomým lidem stát nemůže.

Nechtějí vyhrát za každou cenu

Hlavně nakonec vyhrát? Kvůli tomu jste se ale nemuseli vůbec začít hádat. U hádky by mělo jít především o výměnu názorů, jak vyřešit spor nebo najít kompromis. Ne o výhru. Uznáváme, že „vyhrát“ je pro člověka s nízkým sebevědomím skvělá možnost, jak svůj nedostatek smazat.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat