Když v lásce sedíte jedním zadkem na dvou židlích

Nevěra potká člověka častěji, než by si mohl myslet. Jaké jsou nejčastější příčiny? A liší se nějak mužské a ženské důvody?

Podle výsledků jakékoli ankety si téměř všichni ve vztahu nejvíce přejí věrnost. Přesto se zdá, že mezi „chtít“ a „dělat“ je trochu rozdíl. Z průzkumů totiž vyplývá, že si pětina mužů a 15 procent žen už někdy „odskočilo vedle“. A jak ukazuje studie psychologů z Univerzity v Denveru, kdo podvedl jednou, podvede znovu.

Nejčastější důvody k nevěře

Důvody jsou samozřejmě velmi individuální, ale existuje několik jasných tendencí. Podle studie (1) „The Journal of Sex Research“ jsou nejčastější důvody nevěry následující:

Sexuální nespokojenost

Hlavní důvod nevěry je velmi jasný – jde totiž o sex. Sexuální nespokojenost je nejčastějším důvodem k nevěře, u dvou třetin párů jde dokonce o nespokojenost obou. A ačkoli se naše společnost ráda tváří jako otevřená, ve vztazích se právě na tohle téma mlčí velmi často. Ať už proto, že nechceme zranit partnera, nebo proto, že se stydíme vyslovit to, co se nám v posteli líbí a co ne.

Problémy ve vztahu

Další častý důvod, který s první trochu souvisí, je útěk od problémů ve vztahu. Od poměrů na bodu mrazu, přes vzájemné odcizení až po neuspokojivý sexuální život. Ne zřídka pak jeden z nich uteče za jiným dobrodružstvím, aby zapomněl a zase se cítil volný. Tak zažijeme romantiku, vášeň a motýlky v břiše. Alespoň na chvíli.

Žádný důvod neboli alkohol

Mnohdy za nevěrou stojí skutečně jen „uklouznutí“. Někdy je na vině alkohol, někdy momentální rozpoložení anebo příležitost, která se nabízela.

Pomsta

Další „krásný“ důvod je pomsta. Velmi často se podvedený partner „revanšuje“ za nevěru svého protějšku.

Liší se mužská a ženská nevěra?

Existuje mnoho různých studií, které ukazují, že ženy a muži opravdu zahýbají z jiných pohnutek. Jako například studie „The Journal of Sex Research“, která tvrdí, že muži jsou nevěrní především proto, že nejsou se stávajícím sexuálním životem spokojení. A svoji dostatečnou atraktivitu (nebo že ještě „můžou“) si pak rádi dokazují aférkou.

Ženy se naopak k nevěře uchylují, protože se ve vztahu cítí nedoceněné a málo milované. Hledají proto potvrzení pro svoje ego u někoho jiného. A najednou je tu někdo, kdo jim naslouchá a skládá komplimenty.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10002055/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat