Zlomené srdce opravdu člověka bolí

Když ztroskotá vztah, do něhož člověk vkládá veškeré naděje, příjemné to není. Co na to srdce? Šrámy, které utrpí, se mohou hojit i několik let. Mluví se ale i o trvalé deformaci!

Stejně jako milostný vztah patří k životu sem tam i nějaký rozchod. A zlomené srdce! Že je to jen klišé a poetický pojem, co se hodí do smutné literatury nebo zamilované písně? Kéž by. Všechno je to ale mnohem složitější. Jde totiž o zdraví ohrožující stav, jehož následky mohou být doslova fatální.

Když věci nefungují tak, jak mají

Podle britského výzkumu uskutečněného na University of Aberdden je syndrom zlomeného srdce, jinak zvaný jako tako-tsubo kardiomyopatie, stejně škodlivý, jako infarkt. Experti působící v této vzdělávací instituci poukazují na to, že při něm kardiovaskulární systém podává výrazně menší výkon, čímž narůstá riziko závažných onemocnění. Situace je tedy opravdu vážná. Potvrzuje to i skutečnost, že tato tíživá záležitost může být dost znatelná i na ultrazvuku.

Trvalá deformace? I to se může stát

Závěry této studie rovněž sdělují, že jmenovaný syndrom narušuje cirkulaci krve, což vede ke snížení tlaku a tvorbě jizev na srdečním svalu. Ty se obtížně hojí, přičemž podstatně zhoršují celkovou elasticitu srdce. Dle názoru britských lékařů dochází v krajních případech i k jeho trvalé deformaci. Stresující událost v podobě dramatického rozchodu vás proto může připravit nejen o iluze, ale i dobrou kondici.

„Dlouho se předpokládalo, že pacienti trpící tako-tsubobou myokardií se i bez odborné pomoci ve všech případech plně uzdraví. Naše poznatky však dokazují, že má tato nemoc mnohem horší následky, než jsme si vůbec uměli představit,“ odhaluje kardioložka a hlavní autorka zmíněného výzkumu Dana Dawson. A jak si stojí statistiky? Ani ty se nedají považovat za příznivé…

Smutek zabíjí. Opravdu.

Z lékařských záznamů vyplývá, že přibližně 17 procent pacientů s uvedenou myokardií zemře do pěti let. Obecně jsou k ní prý náchylnější ženy, které pociťují intenzivní bolest na hrudi, jež se často chybně diagnostikuje jako blížící se infarkt. Vypadá to tedy, že se zlomeným srdcem budeme chodit k doktorovi stejně, jako s frakturou jiné části těla.

Zdroje: heart.org, svhhearthealth.com.au






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat