Ultimáta ve vztahu mohou a nemusí vyjít

07.12.2021 | Vztahy

„Takhle to chci, tak to bude. Jestli porušíš dohodu, rozejdu se s tebou, to mi věř!“ Ultimáta mohou vztahu prospět, nebo ho naopak zničit. Jak s nimi zacházet, kdy je použít a na co si dát pozor?

Práce není vztah. Pokud svému nadřízenému sdělíte, že máte jinou, lukrativnější pracovní nabídku, nad kterou váháte, pravděpodobně mu dáte vybrat. „Šéfe, jestli tu mám zůstat, potřebuji lepší podmínky. Rozmyslete si, ideálně do konce měsíce, jestli o mě stojíte. Pokud ne, půjdu o dům dál.“ Výsledkem takové situace může být i povýšení, vyšší plat, jiná pracovní doba a podobně. V partnerství se ale s ultimáty musí zacházet opatrně.

Co to vlastně je?

Internetová encyklopedie ultimátum popisuje jako „požadavek, jehož splnění je požadováno v určité době a jehož nesplnění je následováno sankcemi vůči tomu, kdo má ultimátum splnit“. Někdy je užitečné. O jaké případy se jedná?

Partner je závislý na alkoholu, drogách nebo hazardních hrách, což ohrožuje váš vztah. Upozorníte ho, že pokud se ihned nepůjde léčit, váš vztah nemá budoucnost.

Vy nebo partner váháte, zda má cenu ve vztahu pokračovat. Proto se na čas odloučíte a dohodnete se, že si do určité doby dáte vědět, zda se k sobě vrátíte.

Někdo z vás se dopustil nevěry a jedinou podmínkou, jak takovou situaci ustát, je přestat se stýkat s osobou, která je předmětem vašich sporů – kupříkladu milenka z vedlejšího vchodu.  

Partner už několikrát porušil dohodu, kterou jste si oba vědomě a společně stanovili.

Skrytá nebezpečí

Vždy je však třeba počítat s tím, že ultimátum se podává opravdu v tom nejkrajnějším případě, tedy kdy už všechny možnosti selhaly. Negativně totiž cílí na svobodnou volbu člověka a vynucuje si změny v jeho chování. Vylučuje tak zdravou komunikaci a kompromis. Ten, komu je ultimátum předneseno, se cítí pod tlakem, daná osoba ztrácí respekt a důvěryhodnost v partnerství jako takové. Proto nejdřív zvažte jiné možnosti, jak partnerství udržet naživu. Jaké alternativy existují?

Otevřená a jasná komunikace

Jedním z nejlepších způsobů, jak vyřešit problémy ve vztahu, a to bez použití ultimát, je jasná a otevřená komunikace, psychoterapie a vytyčení hranic. Zatímco ultimáta se zaměřují na změny chování, které chcete, aby váš partner provedl, hranice jsou o vás a vašich věcech, které potřebujete ke štěstí a bezpečí.

Jasně definujte, co budete a nebudete akceptovat. Vysvětlete, jak se jak se celá věc má, jaké pocity ve vás toxické chování ze strany partnera vyvolává, zároveň se domluvte na způsobu, který bude následovat při nedodržení párových pravidel.

Když už je pozdě?

V případě, že partnerovi na zachování partnerství záleží, pocítíte snahu o změnu. Při ignoraci a lhostejnosti nezbývá nic jiného, než se zamyslet nad rozchodem. Takový vztah je dřív, či později odsouzen k záhubě.

Zdroje: wikipedia.org, draxe.com, birdie.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat