Etiketa chování na předem domluvené návštěvě

27.11.2021 | Vztahy

Už jste dostali pozvánku od přátel, kteří připravují setkání s večeří? Projevte jim úctu a vyhnete se trapasům. Které věci jsou vůči hostitelům nepřípustné?

V souvislosti se zavedením kontrol bezinfekčnosti na koronavirus v restauracích hlásí podle Asociace hotelů a restaurací ČR až 70 procent podniků úbytek hostů o více než 30 procent. Obědy nebo večeře se tak staly intimnější a komornější, přesunuly se do domácího prostředí. Možná, že vás zrovna čeká nějaké to setkání u přátel, kteří plánují i pohoštění. Zvládáte základní etiketu? Některé trapasy si skutečně odpusťte!

Nechoďte brzy

Ačkoli je zpoždění ve většině případů považováno za neuctivé, 10 až maximálně 15 minut, které hostitelům dáte navíc, jim někdy dost pomohou. Na poslední dodělávky totiž obvykle dojde těsně předtím, než máte zazvonit.

Vždy doneste nějakou pozornost                                              

Malý dárek plní funkci smysluplného gesta a je důležitým krokem k tomu, abyste jako hosté projevili uznání nad tím, co pro vás druzí dělají. Bonboniéra, květiny, lahev vína, vonná svíčka… Každá drobnost potěší. A pozor, pokud přinesete nějakou tu lahvinku, která se během stolování neotevře, nechte ji u svého hostitele. Dar je dar!

Nerozšiřujte řady – bez varování

Pozvání platilo pro dvě osoby, ale vy jste cestou potkali bratrance s přítelkyní. „Pojďte s námi, bude legrace,“ vypadne z vás spontánně. Něco takového ale hostiteli způsobuje problémy. Nepočítal s tím, bez ohledu na to, že byla porušena pravidla slušného chování. Držte se toho, že o seznamu hostů vždy rozhoduje ten, kdo zve. Pakliže není zbytí, o změně situace dotyčného včas informujte, a navíc se na něj nezlobte, pokud se dočkáte negativní odpovědi. Jeho dům, jeho pravidla.

Zouvejte se

Není to tak dávno, co si DJ Lucca (43), manželka Michala Dvořáka (56) z Lucie, v pořadu Prostřeno, odmítla sundat boty, které údajně nešly zout. U ostatních tím vzbudila vlnu pohoršení. V našich končinách je běžné, že se při vcházení do domácnosti boty sundávají, pokud hostitel nerozhodne jinak.

Nebuďte příliš akční

Pochopitelně, že můžete nabídnout pomoc při přípravě pohoštění, ale v žádném případě nepřebírejte velení a nestrkejte nos do věcí, do kterých vám nic není. Hostitel to může brát jako narušení soukromí, přehnaná iniciativa v něm vyvolá pocit neschopnosti.

Připomínky si nenechte až ke stolu

Trpíte intolerancí na laktózu nebo lepek. Nebo jste se náhle stali vegetariány. O tom by přátelé, kteří vás pozvali na večeři, měli vědět. Není nic horšího, než když se vám ke stolu posadí někdo, kdo si v přímém přenosu stěžuje, že si nemůže nic dát.

Poděkujte

Při odchodu upřímně poděkujte, pro jistotu ještě tentýž den pošlete milou zprávu, jež hostitele ujistí v tom, že se setkání bylo příjemné.

Zdroje: idnes.cz, eatingwell.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat