Muži o svém psychickém zdraví odmítají mluvit

Někoho válcuje stres, jiného sužují úzkostné stavy. Pánové to ale odmítají přiznat! Z jakých důvodů mlží a co by se muselo stát, aby navštívili psychologa?

Mezinárodní den mužů každoročně připadá na 19. listopadu. První pokusy o zavedení tohoto svátku začaly už v 60. letech minulého století, dnes se tímto způsobem oslavuje silnější pohlaví zhruba v 60 zemích světa. Toho využila britská společnost Priory Group, která se zabývá poskytováním zdravotní péče. Zajímalo ji totiž, jaký mají pánové postoj k vlastní psychické kondici. No, je tady vážně co zlepšovat…

Nejsem na tom vůbec dobře!

Zmíněná zdravotnická organizace do svého výzkumu zahrnula tisíc náhodně zvolených dobrovolníků různého věku a z rozličných pracovních oborů. Autoři studie k vlastnímu překvapení zjistili, že přibližně 70 procent zúčastněných respondentů trpí chronickým stresem, úzkostí nebo depresí. Převážná většina z nich se vyslovila, že má tato nepříjemnost negativní dopad na jejich profesní výkon, rodičovské schopnosti i milostné vztahy. Proč tedy dotyční nevyhledají odbornou pomoc? To je otázka.

Doktor? Toho nepotřebuji

Celých 40 procent mužů totiž bez okolků přiznalo, že i když se necítí ve své kůži, k návštěvě specialisty by je přiměly jen myšlenky na sebevraždu nebo touha po sebepoškozování. A to je samozřejmě špatně. Co přesně stojí za tím, že příslušníci silnějšího pohlaví o svých potížích mlčí a odmítají je přiznat? I na to se uvedený průzkum zaměřil. Odpovědi aktérů se pak v hodně věcech shodovaly.

Klid, já to zvládnu!

Vysoké procento mužů je přesvědčeno o tom, že celou věc ustojí bez větších okolních dramat, protože se se svým úskalím naučilo zacházet. Něco ve smyslu „sám si sobě doktorem“? Zřejmě. Ostatní se zkrátka stydí nebo si odmítají připustit, že nějakou pomoc potřebují. Zbytek nehodlá projevit svou slabost. Někomu je také rozhovor s lékařem krajně nepříjemný, jiní mají pocit, že je to zbytečné plýtvání časem. O svém duševním zdraví je ale třeba mluvit, upozorňují psychologové. On i „obyčejný“ chronický stres může přerůst v opravdovou katastrofu… Tak pánové, pokud vás něco tíží, řeknete to!

Zdroje: mentalhealth.org.uk, priorygroup.com






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat