Křehká hranice lhaní ve vztahu

Nebyli jste ke své drahé polovičce tak docela fér a v něčem jí zalhali? Pokud se to stalo zcela výjimečně a nejde o vážnou věc, zločince to z vás nedělá. Co když ale mlžíte častěji?

V ideálním a dokonalém světě byste k sobě byli i váš partner vždy zcela upřímní. Realita je ale samozřejmě trochu jiná. Dá se občasná „úprava pravdy“ brát jako normální věc, která svazku nemůže nějak zásadně uškodit? Záleží na úhlu pohledu.

Něco, co děláme všichni

„V partnerských a obecně mezilidských vztazích je lhaní naprosto běžné,“ říká americký licencovaný psycholog Joseph Cilona, který svou soukromou praxi provozuje na Manhattanu. „Rozhodně to ale neznamená, že nemůže mít zhoubné následky. V zásadě záleží na konkrétní lži a důvodu, proč ji v danou chvíli říkáte,“ dodává odborník.

Jednou měr, dvakrát řež

„Když čas od času vyřknete nějakou mylnou informaci, nedělá to z vás špatného člověka. Kdekdo tuhle strategii použije tehdy, když se chce vyhnout konfliktu, zachovat tvář nebo chránit své ego a image. Lhát však den co den, navíc jen pro vlastní zisk, agendu či manipulaci, může váš vztah úplně zničit a narušit vzájemnou a dlouho budovanou důvěru,“ varuje americká psycholožka a autorka knih Ramani Durvasula s tím, že důvěra je hlavní pojivová tkáň lásky. A ta je velmi tenká…

Risk, který za to nestojí

„Tak jistě, nemusíte být jako otevřená kniha. Možná jen nechcete mluvit o tom trapném okamžiku, který jste prožili kdysi na střední škole. V těchto situacích jsou lži neškodné. V jiných případech ale působí destruktivně. Čím více a častěji je využíváte, tím silněji rozbíjíte to cenné pouto partnerství,“ upozorňuje specialistka Ramani Durvasula. A jak se zachovat, když na tuhle kamufláž vaše drahá polovička přijde?

Bude to chtít máslo. Na hlavu!

„Pokud jste lež dlouho drželi v tajnosti a z nějakého důvodu vyšla pravda najevo, je důležité se omluvit a protějšku sdělit, proč jste k němu nebyli upřímní. Připravte se na to, že cesta k obnovení harmonie bude možná dlouhá, protože vážné poškození důvěry se obvykle nespraví po jednom rozhovoru,“ nalévá čistého vína psycholog Joseph Cilona.

Zdroj: womenshealthmag.com






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat