Odchod od tyrana je těžkým krokem

Každá třetí žena někdy zažila domácí násilí – ale neměla odvahu říct: „Můj muž mě bije.“ Jaká jsou fakta o domácím násilí? A proč i normální a rozumné ženě nějaký čas trvá, než od tyrana odejde?

Statisticky je každá dvanáctá žena akutní obětí domácího násilí. To znamená, že během posledních dvanácti měsíců zažila od svého partnera tělesné nebo sexuální násilí. Každá čtvrtá zažila domácí násilí někdy v minulosti. Mnohé seriózní studie došly nakonec ke stejnému závěru – zhruba jedné třetině všech žen jejich přítel nebo manžel už někdy v životě ublížil. 

Forma domácího násilí

K sexuálnímu násilí patří vynucený sex, ale také osahávání proti výslovnému přání ženy. Tělesné násilí začíná fackou nebo pohlavkem, k těžším formám patří všechno, co vede k těžkým zraněním nebo dokonce smrti.

Typická sociální vrstva

Navzdory všeobecně panujícímu názory se domácí násilí nevztahuje k žádní sociální vrstvě. Existují rizikové faktory jako alkohol, drogy nebo nezaměstnanost. Tyto faktory mohou představovat stres, a to je živná půda pro násilí. Jedna velká studie z roku 2004 dokonce ukázala, že v průměru nejpostiženější skupinou jsou ženy od 45 let.

Proč tyrana hned neopustí

Zhruba jedna třetina všech postižených partnera opustí skutečně po prvním projevu násilí. Druhá třetina dává muži druhou, třetí nebo třeba pátou šanci – a pak je konec. A jedna třetina žen se od svého partnera odpoutat nedokáže, a to ani tehdy, pokud pravidelně zažívá těžké násilí.

Existují průzkumy, že 80 procent žen, které jsou v násilnických vztazích, samy jako malé děti zažily násilí rodičů – na vlastním těle nebo jako svědci toho, když táta bil mámu. Takové ženy ve vztahu najdou to, co je jim odmalička známé – totiž že strach a láska jdou ruku v ruce.

Kromě toho není muž jenom sadista a tyran. Umí být také velmi láskyplný a milý – většinou po záchvatech násilí. Mnozí z nich se omlouvají, prosí a slibují. V takových vztazích není jenom strach a bolest, ale o velmi intenzivní pocity štěstí.

Jak poznat týranou ženu

Taková žena má několik různě starých zranění. Je celkem typické, že tyto ženy pro svoje zranění najdou velmi rychle vysvětlení: „To jsem se omylem bouchla o skříň.“ Pokud jsou v přítomnosti partnera, ten je neustále kontroluje. Těžká forma násilí je často doprovázena sociální izolací. Buď se žena sama vyhýbá kontaktům – ze studu nebo strachu z otázek. Nebo jí to partner zakazuje.

První pomoc

Neříkejte týrané ženě, že musí partnera nahlásit a opustit. To sama dobře ví, ale buď nemá dostatek odvahy nebo stále ještě převažuje „láska“. Můžete jí nabídnout pomoc tak, že ji necháte vypovídat, pokud bude chtít. Nabídnete ji možnost, kdykoli zavolat nebo přijít. A hlavně neustále připomínat, že nikdy není pozdě na změnu.

Zdroj: brigitte.de,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499891/, https://ncadv.org/STATISTICS






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat