Většina manželských hádek nemá řešení

14.01.2022 | Vztahy

Pod pojmem italská domácnost se schovává pár, který se neustále hádá a usmiřuje. Soužití těchto dvou lidí bývá poměrně hlučné, ale na druhou stranu je lepší si emoce a problémy ve vztahu vyříkat, než je v sobě dusit. Bohužel, obvykle většinu potíží páry zametají pod koberec. Děláte to taky? Pak se připravte na to nejhorší!

Jednou z hlavních příčin partnerských neshod bývají finanční neshody, spory o autoritu, domácí práce, výchovu dětí, další roli sehrává i nevěra a žárlivost. Není neobvyklé, že se páry čas od času samy sebe ptají, zda se hádají stejně jako ty jiné. Tak ono ani nejde o frekvenci, spíš o to, jak dvojice konflikty zvládají.

Problémy jsou, ale přehlížejí se

Americký psychoterapeut John Gottman (79), jehož časopis Psychotherapy Networker  v roce 2007 označil za jednoho z deseti nejvlivnějších psychoterapeutů v posledním čtvrtstoletí, tvrdí, že u zdravých párů se hádky organicky vynořují z pevně zadaných rozdílů a tyto rozdíly jsou nevyhnutelné. Podle tohoto odborníka je však 69 % všech partnerských a manželských konfliktů v podstatě neřešitelných. Hodně lidí si totiž myslí, že potíže nějak „samy vyšumí“ bez toho, aby se o to nějakým způsobem zasloužili.

Když boj s partnerem způsobuje potíže

Obecně však platí, že dvě významné a konstruktivně neukončené hádky za týden psychologové považují za varovnou vlajku, která nervově zatěžuje oba aktéry. Pokud o takovou atmosféru nestojíte, naučte se neshody řídit a ovládat. A nejprve se zaměřte na maličkosti, jež vyžadují organizaci nebo změnu řádu rodiny, kupříkladu odvoz dětí do školy. Hádáte-li se o to, že ráno nestíháte, vstaňte o půl hodiny dřív a zaveďte nová pravidla.

Nikdy není pozdě začít se změnami

Pro mnoho dvojic tato nově vydobytá spolupráce představuje významný posun v otázkách společného soužití. Jsou pak schopné lépe se učit komunikaci a uzavřít i jiná, bolestivější témata a kauzy. Pokud ale k něčemu takovému navzdory drobnějším úpravám nedojde, není ostudou obrátit se na terapeuta. Některé záležitosti vyžadují přítomnost nezaujaté a fundované osoby, jakéhosi prostředníka se zkušenostmi, který může do složitějších situací vnést naději a návrhy řešení. V případě, že jsou obě strany svolné, procento neřešitelnosti konfliktů může výrazně poklesnout.

Zdroje: couplestherapyinc.com, lawyer-monthly.com, wikipedia.org, https://www.psychotherapynetworker.org/author/bio/3011/john-m-gottman-ph-d






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat