Vztahy si ničíme občas úplně sami

I když bychom v životě rádi dělali všechno správně a nejlépe, někdy se nám do cesty jako překážka postaví naše vlastní návyky a chování. A občas si díky tomu zničíme vztah…

Jako lidské bytosti můžeme oprávněně tvrdit, že jsme v oblasti vztahů profesionálové. Naše sociální kultury jsou základem a předpokladem naší svobody a příležitostí k rozvoji. Ale to neznamená, že mít a udržet si zdravé vztahy je pro nás jednoduché – a to ať už se jedná o přátelství, partnerství nebo vztahy v rámci rodiny. Částečně je to způsobeno tím, že ne vždy máme úplně jasno v tom, co vlastně děláme a proč.

Díky zkušenostem a pocitům rozvíjíme vzorce chování a návyky, které mohou být za jistých okolností nevhodně, ale jakmile už v hlavě jsou, je pro nás velmi obtížné se jich zbavit. Dobrá zpráva je, že úplně nemožné to ale není.

S vědomým rozhodnutím otevřít se novým zkušenostem můžeme změnit naše vzorce chování a návyky. Předpokladem pro to však je nejprve poznat a vnímat, jak se chováme v každodenním životě. Ale na co se vlastně zaměřit?

Stažení se do sebe

Pokud máte ohledně vztahu pocity, které jen těžko popíšete, může to vést k tomu, že se nevědomky stáhnete do sebe, budete si udržovat odstup a mezi vás a druhou osobu postavíte pomyslnou zeď. Obvykle se tímto chováním chceme chránit a získat více kontroly. V praxi to ale znamená, že vás druhá osoba přestane zajímat a do vztahu nedáváte žádnou energii.

Obrana

Obranný postoj se často projevuje, pokud trpíte nízkým nebo nestabilním sebevědomím, což může vyplývat z předchozích zkušeností. Projevuje se to tím, že jakoukoliv kritiku berete jako útok na sebe, cítíte se jako oběť a okamžitě se urazíte. V důsledku z nás ten druhý má spíše strach a cítí zábrany, než aby chtěl řešit naše problémy.

Předstírání

Nebýt upřímný a místo toho na druhé jen něco „hrát“ je zvyk, který pravděpodobně mnoho lidí zná. Někdo vám ublíží a místo, abyste mu to řekli, řeknete, že je vše v pořádku. Možná chcete vypadat silně, bojíte se možných nepříjemných situací nebo se obviňujete za svoje pocity. Když ale něco hrajeme, ostatní nevědí, jak se opravdu cítíme a nemohou tedy reagovat tak, jak bychom si představovali. Zbavujeme je tak příležitosti nám porozumět.

Zrazení sebe sama

Tento škodlivý zvyk se ve vztahu objevuje také často – děláte všechno, co je ve vašich silách, abyste byli přesně tou osobou, kterou ten druhý chce a bude milovat a odkládáte proto své vlastní potřeby, ale i své vlastní já. Takové chování je také spojené s nedostatkem sebevědomí a přehnaným strachem z odmítnutí. Problém je, že druhá osoba vám nemůže ukázat, že vás miluje a přijímá takové, jaké jste, protože vás ve skutečnosti nezná.

Zdroj: názory autora, https://hellogiggles.com/love-sex/self-sabotage-why-people-ruin-happy-relationships/, https://www.theatlantic.com/family/archive/2020/01/negativity-can-ruin-relationships/604597/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Těstovinová sekaná s masem

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat