Mužská přitažlivost k ženám se mění v závislosti na ročním období

Manžetová sezona. Tenhle pojem vám nic neříká? V podstatě ho lze vysvětlit tak, že jaro nahrává partnerským rozchodům. Ocitá se v ohrožení i váš vztah?

Příroda je mocná čarodějka a její nepsané zákony fungují od počátku věků. Jedním z nich je ten, že když se blíží zima a teploty klesají, některá zvířata se začínají párovat a pářit. Toto partnerské načasování je výhodné zejména pro jejich potomstvo, které se rodí na jaře, tedy do mnohem snesitelnějšího podnebí. Další výhodou je, že díky kvetoucí vegetaci mají zvířecí matky rozmanité možnosti obživy. Má to něco společného s vámi? Budete se divit, ale ano. Podobný vzorec totiž funguje i u lidí. Jen mívá trochu smutnější konec.

Je jaro. Končíme, miláčku!

„Svobodní jedinci tíhnou po společnosti i teplém těle, které jim zpříjemní a zútulní chladné zimní měsíce, proto vezmou za vděk i krátkodobým vztahem. Říká se tomu manžetová sezona. Obvykle startuje v říjnu a končí okolo svátku svatého Valentýna. I když pro ni neexistují skoro žádné vědecké důkazy, nemůžeme tvrdit, že není skutečná,“ vysvětluje americký psycholog Gary Lewandowski z Monmouth University, jež sídlí v New Jersey (1). Znamená to tedy, že ten chlápek, se kterým jste se seznámila před koncem loňského roku, vám teď bude chtít dát pomyslné kopačky? Vyloučit se to rozhodně nedá. Dost možná se na vaši krásu a přednosti totiž začne dívat zcela jinýma očima.

Jsi stejná a přesto jiná

Studie z roku 2008, kterou publikoval magazín Perception, zkoumala, jak se mužská přitažlivost k něžnému pohlaví mění v závislosti na ročním období (2). Výzkumníci požádali 114 dobrovolníků, aby hodnotili různé rysy žen. Každé tři až čtyři měsíce jim tedy ukazovali stejné fotografie a vyptávali se na názor. Při finální analýze vyšlo najevo, že zúčastnění respondenti nejvíce vychvalovali dámskou atraktivitu v zimních měsících, nejméně pak v těch jarních a letních.

„Možná za to mohou hormony, protože je známo, že hladiny testosteronu dosahují vrcholu v říjnu a listopadu. Anebo to lze vysvětlit nízkými teplotami, které podněcují touhu po vášni a romantice,“ vyjmenovává důvody psycholog Gary Lewandowski. V každém případě ale platí, že pro opačné pohlaví teď pravděpodobně nejste tak docela neodolatelná (1).

Zdroje: (1) www.garylewandowski.com/press-highlights, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5057046/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat