Zdravý vztah vyniká důvěrou

08.03.2022 | Vztahy

Bude vám to s partnerem fungovat? Na odpověď nepotřebujete odborníky, stačí, když si všimnete, jak na sebe s přítelem nebo manželem reagujete. Bez těchto vlastností zdravého vztahu se neobejdete!

Není žádným překvapením, že rozvodovost po celém světě v posledních několika desetiletích zaznamenala vzestupnou tendenci. Podle statistik průměrné první manželství, které končí rozvodem, trvá asi 8 let (1). Zdravý a spokojený vztah tak určitě není samozřejmostí. Existuje mnoho faktorů, které na jeho kvalitu a funkčnost mají vliv. Máte předpoklady proto, že společně s partnerem překlenete onu krizovou hranici osmi let? To poznáte podle znamení, která charakterizují zdravý vztah. Tady jsou.

Věříte si

Úspěšné páry si navzájem důvěřují v klíčových oblastech, jako jsou peníze, věrnost a styly rodičovství. Jsou-li plány a představy partnerů diametrálně rozdílné a představují důvod svárů, naděje na partnerství ve stylu „spolu a do smrti“ klesají (2).

Komunikujete

Jasná a přímá komunikace je známkou zdravého vztahu ze dvou hlavních důvodů. Naznačuje, že oba partneři jsou schopni vyjádřit svá přání a potřeby způsobem, kterému druhá osoba rozumí. Oba partneři slyší, co druhá osoba říká, a rozumí tomu, co je sdělováno. Díky tomu je možné vyřešit jakékoli konflikty, které mohou nastat (2).

Vážíte si jeden druhého

Oceňování partnera a věcí, které pro vás dělá (a obráceně vy pro něj) je nedílnou součástí funkčních vztahů. Každý chce být chválen a ujišťován o tom, že se jeho partnerství vyvíjí správným směrem. Pro rozvoj vztahu a opravu chyb v něm je to důležité (2).

Máte neshody

Konflikt není známkou vztahu, který je v problémech, spíš naopak. Poukazuje na to, že pár neignoruje potíže. Zkrátka a dobře, i vy očekávejte, že občas dojde ke konfliktu, ale berte ho jako příležitost k růstu (2).

Funguje mezi vámi fyzická intimita

Dotyky, sex a fyzická intimita jsou pro zdravý vztah rozhodující. Věřte, že neexistuje žádné striktní pravidlo o tom, jak často by se páry měly tulit, nicméně intimní kontakt v průměru jednou týdně je podle odborníků dostatečný. Důležité je především to, aby partneři cítili, že jsou jejich potřeby fyzické intimity naplněny (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437253/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891543/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat