Důvěrnosti nevhodné pro ucho blízkých přátel

17.03.2022 | Vztahy

Sdílnost je krásná vlastnost, ale někdy nadělá víc škody než užitku. Které věci ohledně vašeho partnerství byste neměla vynášet na světlo? Tyhle informace střezte jako oko v hlavě!

Schválně, jestli to sedí i na vás. Britský antropolog a evoluční psycholog Robin Dunbar vypočítal, že každý z nás prý dokáže vyjmenovat něco kolem 1 500 lidí, 500 z nich považujeme za své známé, 50 za přátele a 15 za blízké kamarády (1). Poslední uvedená skupina o nás logicky má nejvíc informací. Otázkou však je, jak moc se svým bližním svěřujeme. Určitě existují věci, které pro uši přátel nejsou vhodné. Zvlášť ty, co se týkají partnerství. Co byste i vy měli před ostatními tajit?

Detaily z intimního života

Sexuální život páru by měl zůstat za dveřmi ložnice. Vynášet z ní pikantnosti by se nemuselo vyplatit. Svěřování se s konkrétními milostnými praktikami jednoznačně dělá z intimity skupinovou událost. Ať už se jedná o to, co se vám při sexu líbí, nebo naopak nelíbí, pocity, emoce i touhy vždy přednostně probírejte s partnerem (2).

Podrobnosti o poslední hádce

Včera jste se strašně pohádali a vy ještě stále cítíte zklamání nebo vztek. Pod vlivem těchto emocí se se svými pocity svěříte kamarádce, která okamžitě poskytne (nestranný) pohled na věc. To je v pořádku, jenže aby vám pomohla, začne vám taky radit, nebo o vašich problémech informovat i další lidi. Může se tak stát, že ještě než si to vyříkáte s tím, kým máte, tedy s partnerem, on sám se na vás rozhořčeně obrátí s výtkou, že interní a soukromé potíže řešíte s třetí stranou (2).

Svěřené tajemství

Partner měl slabou chvilku a během ní vám svěřil tajemství, které ještě nikdy nikomu neřekl. Věří, že u vás je informace v bezpečí. Co se stane, když ji postoupíte dál? Pochopitelně ho zklamete. A získat jeho důvěru zpět může být nesmírně těžké. Platí tedy, že jakmile se vám protějšek otevře, je důležité zachovat se jako partner, ne informační zpravodaj (2).

Stížnosti na nevhodný dárek

„Jako tohle je katastrofa. Podívej se, co mi Tomáš dal k narozeninám. Sama bych si něco takového nikdy nevybrala. To mě vůbec nezná?“ Vyvarujte se toho, abyste partnera před svými kamarády pomlouvala ohledně jeho vkusu. I když se vám dárek od něj nelíbí, nechte si kousavé komentáře a přátelům sdělte, jak moc je sladké, že na vás myslel. Eliminujete tak riziko, že se k němu pomluvy dostanou a on se urazí (2).

Trapné zvyky

Když doma telefonuje, škrábe se v rozkroku, občas po sobě neuklidí toaletu a velmi často prdí. Každý má nějaké zlozvyky. V případě, že se o těch partnerových zmíníte před ostatními, můžete si být jistí, že se stane terčem vtipu a narážek, což mu nemusí být příjemné. Situace se možná vyhrotí natolik, že se partnera začnete i zastávat. „No co, není dokonalý a má svoje mouchy, nikdo z toho nedělejte vědu!“ Sluší se však uvést, že všemu tomuhle by se dalo předejít, kdybyste jazyk držela za zuby (2).

Zdroje: Názor autora, (1) www.bbc.com/future/article/20191001-dunbars-number-why-we-can-only-maintain-150-relationships, (2)) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937874/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat