Nefungující přátelství je lepší ukončit

Ne všechno může a musí v přátelství fungovat jako po másle. Existují však dobré důvody, proč se s některými přáteli raději rozloučit.

Lidé přicházejí a odcházejí. A jen někteří zůstanou. To je zcela normální. Ale na přátelství – stejně jako na každém vztahu – se musí pracovat. Ale co s přáteli, s nimiž už to prostě nefunguje? Tady máte pět dobrých důvodů, proč byste měli přemýšlet o ukončení přátelství.

Když tu pro vás nejsou

U dobrých přátel se můžeme spolehnout na to, že tu pro nás budou ve dne v noci, když na tom bude opravdu záležet. Proč ne? Koneckonců, vy jste tu pro ně také. Někdy potřebuje více podpory jeden, někdy druhý – v ideálním případě je přátelství o harmonii dávání a přijímání. V některých přátelstvích však jeden bere vždy více než druhý. Pokud je to váš případ, je načase se rozloučit. Často si pak všimnete, že vám takový přítel ani nechybí.

Když vám lžou

Pravda nemusí být vždy krásná a někdy je dokonce bolestivá, ale lži jsou ještě horší. Pokud si všimnete, že vám váš přítel nebo kamarádka lže (a nemluvíme o malé nouzové lži à la "Ty šaty vypadají docela dobře") nebo dokonce vás podvádí, důvěra mizí. A přátelství bez důvěry nemůže fungovat.

Když vás vaši přátelé podceňují

Samozřejmě nechceme přátele, kteří vám vždy řeknou, jak jste skvělí. Ale nepotřebujeme přátele, kteří nás budou zesměšňovat, kritizují nás a hlodají v našem sebevědomí. Přátelé by měli být schopni tolerovat otevřenost a kritiku, ale také nabízet uznání a chválu. Pokud chybí to druhé, naléhavě potřebujeme přátele, kteří mohou dělat obojí: kritizovat a chválit.

Když přátelé nemají zájem

Přátelé nemusí dělat všechno společně. Mnoho lidí se nevidí roky, a přitom jsou stále přáteli. Ale pokud přátele už nemají zájem o vás a váš život (a nemyslíme dočasnou nepřítomnost, protože je právě zamilovaný nebo má dítě), může být načase dát přátelství sbohem.

Pokud nesdílíte stejné hodnoty

Aby bylo možné vybudovat a udržet přátelství, je zapotřebí společný rámec hodnot a představ o životě. Pokud se tyto hodnoty v určitém okamžiku rozcházejí až příliš a v určitém okamžiku nemůžete přijmout ani tolerovat chování své přítelkyně, nebo kamaráda, musíte si přiznat, že vám bez nich bude lépe.

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat