Najít si přátele v dospělosti není úplně lehké

V minulosti jsme seděli vedle sebe v matematice a automaticky jsme byli přátelé. Ve škole jsme se spřátelili velmi snadno, ale v určitém okamžiku je to těžší a těžší. Proč je pro nás dospělé často mnohem těžší najít si přátele – a udržet si je?

Přátelé nás doprovázejí po celý život: Jsou tu dobří, staří přátelé ze školy, které známe od první třídy a se kterými jsme prožili pubertu. Pak spolužáci, se kterými jsme nevynechali žádný vysokoškolský večírek, a pak kolegové, kteří každý den osladí náš kancelářský život a s nimiž každý koktejl po práci chutná ještě lépe.

Proč?

Zatímco jsou pro nás přátelé nejdůležitější v dětství a dospívání, v dospělosti svoje priority přesouváme většinou jinam. Ztráta přítelkyně nebo přítele je přirozený proces, který je často spojen se změnou životního stylu – například když se odstěhujete nebo emigrujete, jakmile se vám narodí děti, toužíte po pracovním úspěchu... Protože jedna věc platí o přátelství neustále – musí mít stejné nebo sdílené zkušenosti.

Problém je v tom, že v dospělosti je mnohem obtížnější získat nové přátele. Ve školce, ve škole a také během studia máme pocit, že se náš okruh přátel každým dnem rozrůstá. V (téměř) každé nové skupině, kurzu nebo projektu najdeme lidi, které si rychle oblíbíme – nebo s nimiž máme alespoň společné zájmy. Čím jsme starší, tím méně nových přátel ale přidáváme.

V dospělosti jsou podmínky pro vznik přátelství složitější

V dospělosti očekáváme, že si najdeme nové přátele stejně přirozeně jako jsme to dělali v dětství nebo během dospívání. Dříve jsme se skamarádili po několika dnech sezení vedle sebe ve škole – zatímco dnes bychom nemluvili o žádném emocionálním poutu po společném projektu s kolegou.

Nespoléhejte se na náhodu

Takže pokud chceme rozšířit okruh našich přátel jako dospělí – ať už jste se právě přestěhovali nebo prostě už nejste se starými přáteli na stejné vlnové délce – měli bychom k celé věci přistupovat strategicky. Jakkoli to může znít nepřirozeně, je důležité si uvědomit, že přátelství ve třiceti, čtyřiceti nebo dokonce šedesáti letech už nevznikají tak snadno a náhodou.

Aktivní při hledání přátel vám nejen pomůže vyřešit problém – můžete také vylepšit své možná pošramocené sebevědomí. Pokud máme méně přátel a není pro nás snadné najít nové, často hledáme chybu v sobě. Nezapomeňte, že některá hluboká přátelství jsou často mnohem cennější než velká skupina spíše povrchních vazeb. Stejně jako u téměř všeho v životě, kvalita nad kvantitou nakonec platí i zde.

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat