Žárlivost se mění s věkem

Žárlíte? Intenzita těchto pocitů je podmíněna věkem i samotnou délkou vztahu. A jak s nimi pracovat, aby to neskončilo rozchodem?

Lidské emoce jsou různé a existuje jich bezpočet. Na jejich seznam patří i žárlivost, která někoho doslova sžírá, zatímco jiný ji sotva zaregistruje. Tak či tak, v určité fázi života se s ní setká asi každý. A pravdou také zůstává, že může spustit kaskádu nepříznivých událostí, které více či méně ovlivní chod celého vztahu.

Nepřítel lásky i harmonie

Žárlivost je potvora. Vyvolává spoustu nepříjemných pocitů, a to včetně vzteku, smutku, ponížení, podezíravosti, nenávisti i méněcennosti. Její destruktivní působení dokáže partnerský svazek v lepším případě destabilizovat, v tom horším zcela rozvázat (1). Kdy lidé zažívají její nejtěžší formy?  

Dospívání je opravdu těžké

Poznatky studie publikované v magazínu The Journal of Applied Developmental Psychology (2) naznačují, že žárlivost se nejvíce „ozývá“ v období dospívání a rané dospělosti, tedy ve věku mezi 15 až 25 lety. Její autoři předpokládali, že se ostré žárlivé hrany otupí časem a člověk se s věkem stane odolnější a klidnější. Trochu se přepočítali…

Aha! Není to jen o věku

Psychologický tým měl v tomhle pravdu jen částečně. Ačkoli po přezkoumání získaných dat vyšlo najevo, že přirozené stárnutí žárlivost skutečně zmírňuje, ukázalo se, že ji zase prohlubuje délka vztahu (2). Jinými slovy – čím déle s někým jste, tím více můžete být žárlivější. Jak s tím ale pracovat?

Všechno zlé je k něčemu dobré?

Ačkoli je žárlivost destruktivní, ne vždy je nutné se za ni stydět. Ve skutečnosti totiž může odrážet vaše vyšší hodnoty oddanosti, monogamie, lásky, oddanosti a upřímnosti. Takže ano, přece jen je tu nějaké pozitivum a pomyslné světlo na konci tunelu (1). A jak v těch nejhorších krizových chvílích zachovat chladnou hlavu?

Domněnka versus realita

Při řešení problému je zásadní identifikace důvodů a původ vlastních myšlenek. To, že si myslíte, že se partner o někoho zajímá, ještě neznamená, že to tak tak opravdu je. Jakmile cítíte vlnu žárlivosti, snažte se dýchat zhluboka a ujasnit si domněnky a realitu. Nejednejte na základě vzteku, váš vztah může takové chování ohrozit. Ppokud svému protějšku nevěříte, promluvte si s ním o tom, odkud vaše obavy pramení (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5609545/, (2) www.isiarticles.com/bundles/Article/pre/pdf/115352.pdf






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat