Zlozvyky narušující jinak funkční vztahy

28.04.2022 | Vztahy

Špatné návyky přicházejí v různých podobách. Některé jsou toxické pro partnerství jako takové, zatímco ty jiné škodí jednotlivcům nebo zdraví.

Vztahy mohou být chaotické nebo harmonické. Míra harmonie určuje, zda partnerství směřuje k trvalému a mírovému vztahu, nebo naopak ke konfliktům. Harmonii ovlivňují hlavně zlozvyky. Jejich problém spočívá v tom, že nejen škodí, ale postupem času se považují za normální.

Partnera považujete za samozřejmost

„Petr to udělá, on se postará.“ Za to, že opravil vaši oblíbenou fritézu, která se nedávno rozbila, mu ani nepoděkujete. Chyba. Automaticky předpokládat, že protějšek všechno zařídí, aniž byste mu vyjádřili vděk, je vůči němu neuctivé. Časem to může vyvolat nelibost i dlouhodobý stres, který negativně ovlivňuje fyzické i psychické zdraví.

Nerespektujete soukromí

Ne všechno lze dělat ve dvojici. Koneckonců, všichni jsme stále jednotlivci… Když chce být váš partner sám, nechte ho být. Nenarušujte jeho soukromí, dopřejte mu čas na chvilku o samotě. A i vy mějte své koníčky a přátele. To pomáhá udržet jiskru naživu.

Zapomínáte na způsoby

Některé věci v partnerství jsou stále v kurzu. „Prosím, děkuji a promiň“ používejte neustále, bez ohledu na to, jak jste spolu dlouho, dbejte na slušné chování. Jak kdysi pronesl dramatik, prozaik, básník a esejista irského původu Oscar Wilde: „Nikoli morálku, ale slušné chování potřebujeme.“

Ignorujete hygienu a osobní péči

Tehdy, při námluvách jste si oba voněli a přitahovali se. Vaše vlasy byly upravené, stejně jako nehty, líčení vám nebylo cizí. Teď to porovnejte se současností. Jak moc se dřívější časy shodují s aktuálním stavem? Pro lidi je snadné povolit v tom, aby je nedostatek zájmu o sebe samé pohltil tak, že vymění saténovou košilku za vytahané tepláky. A z toho se může stát špatný zvyk vedoucí k tomu, že v partnerových očích poklesnete na atraktivitě.

Stravujete se odděleně

Na společnou snídani není čas, každý z vás obědvá někde jinde, večeře u jednoho stolu je taky pasé, protože se pracovní doba váš obou výrazně liší. Experti na vztahy v takových případech bijí na poplach. Ať už se jedná o rychlý sendvič či polední jídlo doma nebo venku, společné stravování páru umožňuje relaxovat. Pro některé dvojice je to dokonce jediná příležitost, během které si jedinci mohou sdělit své denní zážitky a zkušenosti. I přes nabitý program si tedy nenechte ujít příležitost jíst ve dvou.

Nedáte mobil z ruky

Neustálé procházení e-mailů, příspěvků na sociálních sítích nebo zpráv na internetu, když jste se svým partnerem, působí pohrdavě. V partnerovi takové chování vyvolává pocit, že si nevážíte času, jenž vám věnuje. Místo toho se inspirujte trefným oznámením, které mají na svých dveřích některé restaurace. „Nemáme WiFi! Prostě si povídejte spolu!“

Zdroje: Názor autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat