Groundhogging brání štěstí v lásce

Měli jste rande, ale ještě to nezajiskřilo? Jedním z důvodů, proč nemůžete najít štěstí v lásce, může být groundhogging. Vyřešte problém a znovu se zamilujte!

Přemýšleli jste někdy o tom, zda jsou si lidé, se kterými chodíte, podobní? Často mají totiž stále stejné charakterové rysy –⁠ ty, které se vám líbí, ale také ty, bez kterých byste se klidně mohli obejít. A možná se ani téměř nelišil vzhled osob, se kterými jste v poslední době randili. Pak můžete být právě teď v groundhoggingu (1).

Co to je groundhogging

Groundhogging znamená, že se „zamilováváte“ do stále stejných typů lidí. Znovu a znovu. Ať už se jedná o podobný vzhled nebo osobnostní rysy, lidé, se kterými chodíte, se řídí stejným vzorem. Takže se rychle ocitnete v jakémsi začarovaném kruhu. Název je odvozený od filmu Na Hromnice o den více, v angličtině Groundhog Day. V kultovním filmu hlavní postava Phil, kterého hraje Bill Murray, zažívá stejný den znovu a znovu –⁠ dokud si neuvědomí, že musí něco zásadně změnit na svém chování (1).

Schéma groundhoggingu popisuje silnou přitažlivost k určitému typu lidí. To zahrnuje celou řadu faktorů. Je to vnější vzhled, ale i otisky v mozku z našeho raném dětství. Jednoduše řečeno –⁠ každý, kdo se k nám tehdy choval dobře, získal v mozku plusové body, které pak automaticky přidělujeme i osobám podobným. Také předchozí zkušenosti ze vztahů, sociální a kulturní prostředí, ale i obrazy zprostředkované v sociálních médiích hrají svou roli (2).

Proč jste ještě nenašli toho pravého

Groundhogging také vysvětluje, proč mnoho lidí ustrne jen ve fázi hledání a randění. Protože si neustále vybíráte podobné typy, je to jako byste žili stále se „stejným“ člověkem – a rychle se začnete nudit. Výsledkem je rostoucí frustrace, protože pokud nemůže být vztah úšpěšný dlouhodobě, nic se nezmění, pokud budete postupovat stále stejně. Je potřeba nová strategie (2).

Aby bylo možné uniknout tomuto začarovanému kruhu, je důležité přehodnotit předchozí vztahy. Dává dokonalý smysl důkladně provést inventuru. Jaké strachy a pocity vás v minulém vztahu doprovázely? Které konfliktní otázky byly stěžejní? Také důvody pro rozchod a pečlivé zvážení charakteristik předchozích partnerů jsou užitečné pro pochopení vlastního schématu jednání (2).

Zdroj: názory autora, (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13094583/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35135636/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat