Člověk k životní spokojenosti potřebuje tři až pět blízkých přátel

Přátel by nemělo být moc ani málo. Ačkoli jsme za celý svůj život schopní navázat zhruba 150 přátelských vztahů, ne všechny jsou pro nás opravdu důležité. Klíčová je první pětka!

Přátelství je skutečně vzácná věc, ve které jde především o důvěru, porozumění, náklonnost a empatii. Kolik přátel máte vy? Možná se teď přihlašujete na sociální síť a zjišťujete, že seznam on-line kontaktů čítá desítky nebo možná stovky lidí. Vážně jich ale ke štěstí a životní spokojenosti potřebujete tolik?

Různá přátelství mají různé hodnoty

150. To je počet přátelských vztahů, se kterými se naše mysl dokáže popasovat. Tedy s ohledem na to, kolik času a energie můžeme těmto lidem věnovat. Alespoň takový je názor britského antropologa a evolučního psychologa Robina Dunbara z Oxfordské univerzity, který změřil velikost lidského neokortexu (1), což je část mozku odpovědná za smyslové vnímání i zpracovávání jazyka a emocí. Je to poměrně vysoké číslo, že? Ovšem v potaz se musí vzít skutečnost, že se tyto mezilidské svazky dělí do několika kategorií, a to podle toho, jak velkou důležitost pro nás mají (2). Které bychom klidně oželeli?

První pětka je klíčová

Typicky máme pět velice blízkých přátel, ke kterým cítíme skutečně hluboké a smysluplné spojení. K dalším deseti jedincům ve svém okruhu máme respekt i loajalitu, proto je vždy rádi vidíme na oslavě svých narozenin. Potom míváme zhruba třicet jiných a vzdálenějších známých, kteří bývají sice milí, ale dobří kamarádi to tak docela nejsou (2). Zaměřme se na základní favorizovanou pětici, díky které je existence mnohem příjemnější.

Jsem šťastný jako blecha!

Studie (3) americké akademičky Susan Degges-White prokázala, že šťastlivci, mají tři až pět opravdu blízkých přátel, vykazují nejvyšší úroveň životní spokojenosti a optimismu. Zúčastnilo se jí 422 žen ve věku 31 až 77 let, přičemž většina z nich potvrdila, že je častější přátelské návštěvy naplňují klidem a harmonií. Můžete tohle potvrdit?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7080454/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418998/, (3) www.researchgate.net/publication/340529777_Friendships_Subjective_Age_and_Life_Satisfaction_of_Women_in_Midlife






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat