Neustálé přesvědčování partnera o vaší lásce

27.06.2022 | Vztahy

„Miluješ mě? A jestli to teda se mnou myslíš vážně, tak mi to dokaž!“ Pokud vás zrovna s tímhle partner stresuje, může to znamenat začátek konce. Z jakého důvodu se pořád potřebuje přesvědčovat o vaší lásce?

Máte partnera něčím potěšit, na cizího muže se nesmíte ani usmát, protože by to bral jako podraz ničící vaši vzájemnou lásku, často chce přesvědčovat, že ve vašem životě má svoje pevné místo. Jak vyčerpávající! Ani jedno pohlaví nemá zájem cítit se pod tlakem a demonstrovat důkaz lásky, přesto se jedná o celkem běžný partnerský problém (1).

Proč na tom partner tak lpí?

Je úplně jedno, kdo tohle dělá. Pokud jeden z partnerů neustále potřebuje potvrzování lásky, není to zdravé. Většinou takové chování pramení z dětství a dojmu, že nejsme hodni lásky. Na vině jsou i zkušenosti z dospívání, toxické vztahy, opuštění někým, koho jsme milovali či nedostatek spokojenosti s vlastními životy a úspěchy. Tyto problémy mohou způsobit bezmocnost a pocity méněcennosti. A ty je velmi těžké překonat (2).

Výsledkem je, že osoba, která se pořád „dožaduje lásky“ a ubezpečení, že o ni partner stojí, vztah a jeho kvalitu často prověřuje. „Kdybys mě milovala, tohle bys rozhodně nedělala!“ Partneři, kteří to zažívají, se mohou cítit podráždění, vyčerpaní a frustrovaní, ale mnozí si dostatečně rychle neuvědomují, co se děje, a tudíž to nemohou zastavit. Kurt Smith dál podotýká, že zkoušení partnera láskou je nespravedlivé, nezdravé a toxické (2). Nezažíváte to náhodou i vy? Tyhle signály prozrazují, že i vás partner testuje!

Trucuje při odmítání sexu

Jednou jsi dole, podruhé nahoře. Každý den není posvícení! Ale když jeden z partnerů trvá na sexu, nerespektuje důvody, proč nemáte náladu, a pak se vás k tomu snaží zmanipulovat, nebo dokonce trucuje, aby vás potrestal, je tu problém – velký (3).

Má nesmyslné požadavky

Protějšek říká, že z vaší strany je nutné přerušit veškerý kontakt s přáteli opačného pohlaví. Jedině tak se bude cítit neohroženě. Tedy aspoň podle něj. Tak i tady bliká červená. Na přátelství není vůbec nic špatného, ba naopak. V případě, že váš partner stále trvá na tom, že nemáte mít důvěrníky a kamarády, je čas přehodnotit dynamiku vašeho vztahu (3).

Kárá vás za nedostatečné nadšení

Donese vám květiny, ale ihned má poznámky k tomu, že neprojevujete dostatečně velkou radost. Co si jako o sobě myslíte? Pokud zjistíte, že pokaždé, když protějšek udělá něco pěkného, ​​zchladí vás jeho připomínky o nevděčnosti, pak vás skutečně žádá o uznání (3).

Lásku přepočítává na peníze

Očekává, že za něj budete platit nájem i kávu v kavárně. Tuhle se zase zmínil, že od vás už dlouho nic nedostal. Ne, ne a ne. Je to povrchní a nikdo by neměl vyžadovat dokazování citů skrz peníze. Proto pozor, pokud si váš partner myslí, že jediný způsob, jak pozná, že ho milujete, je množství peněz, které utratíte (3).

Jak se vymotat z bludného kruhu?

Očekává-li váš přítel či manžel, že mu budete neustále dokazovat svou lásku, neznamená to, že je váš vztah odsouzen k zániku. Aspoň ne nutně. To, že váš partner nemá sebevědomí a trpí mylnými představami o tom, jak zdravé projevy lásky skutečně vypadají, nevykazuje nic o tom, že nemůžete najít cestu ke zdravějšímu partnerství. Vaším prvním krokem by mělo být začít partnerovi pomáhat vidět sebe sama v jiném světle (3).

Upozorněte ho, jak se chová, co dělá a jaké to ve vás vyvolává pocity. V závislosti na úspěchu těchto rozhovorů možná budete potřebovat poradenství. Jestli se váš vyvolený potýká s problémy, které nedokáže vyřešit sám, může ho směrem k lepším zítřkům posunout zkušený poradce (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7248243/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2101501/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34612077/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat