Emocionální vydírání ve vztahu

Manipulace v partnerství není zkušenost, na kterou by někdo s láskou vzpomínal. Obvykle má navíc pro postižené dlouhodobé psychologické důsledky. Jak poznáte gaslighting ve vztahu?

Gaslighting je typ komunikace, ve které jedna osoba zpochybňuje pocity a chování té druhé osoby. V mírnější formě vytváří nerovné mocenské vztahy, v extrémnějších případech se hovoří o psychickém týrání. Nezřídka je emocionální vydírání také spouštěč deprese. Mimochodem, název gaslighting odkazuje na film Gas Light z roku 1938, ve kterém manžel manipuluje se svou ženou natolik, že ztrácí důvěru ve své vlastní vnímání (1).

Gaslighting může probíhat v mnoha různých vztazích. Ale zejména v partnerském vztahu může mít emocionální manipulace vážné důsledky. Koneckonců s partnerem byste se měli obvykle cítit v bezpečí, sdílíte si myšlenky a pocity a jednáte se k sobě otevřeně (1).

Bohužel je velmi častým průvodním gaslightingu také to, že osoby, které žijí s manipulátorem, si mnohdy ani neuvědomují, že jsou oběťmi. Jak tedy poznat, zda není váš vztah postižený emocionální manipulací? Následující projevy mohou naznačovat emoční manipulaci a často se nevyskytují pouze jednotlivě, ale v kombinaci vícerých (1).

Jak se projevuje manipulovaný partner

Po určité době ve vztahu s manipulátorem budete pravděpodobně citlivější a sebekritičtější než před tím. Vnitřně cítíte, že je ve vašem vztahu něco špatně, ale nejste schopni to přesně pojmenovat. Partnerovi se neustále omlouváte a máte problém se sama (sám) rozhodnout, i když jde o maličkosti. V porovnání s předchozími vztahy máte mnohem méně sebevědomí a bojíte se, že nic nezvládnete udělat správně nebo, že nejste (pro partnera) dost dobří. Nakonec přerušíte kontakty s rodinou a přáteli, abyste nemuseli neustále čelit nepříjemným otázkám ohledně vašeho vztahu (1).

Jak poznáte manipulátora

Manipulující partner není milující – zpochybňuje všechny vaše pocity, lže a popírá události, dokonce i těch, kterých jste byli přímým svědkem. Při sebemenším náznaku svobodného chování se vás bude snažit ponížit a dávat vám za vinu své negativní pocity. Neustále slibuje – věci, které ale nechce nebo nemůže nikdy dodržet. Vám naopak vyhrožuje, pokud neuděláte to, co po vás chce on. Dokud toho nedosáhne, je schopen vás ponižovat nebo cíleně ignorovat. Stále vám tvrdí, že bez něj byste byli ztracení a snaží se vás přesvědčit, že jediný on to s vámi myslí dobře, zatímco okolí vás jen pomlouvá a závidí vám vaše štěstí (proto o něm rodina nebo přátelé vypráví lži a nepravdy) (1).

Pokud si myslíte, že jste obětí gaslightingu a nemůžete se mu sami bránit, nebojte se vyhledat pomoc. Buď v úzkém kruhu přátel nebo rodiny, nebo v profesionálním poradenském centru.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7093877/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat