Nepěkné věci skrývající se za pomluvami

02.08.2022 | Vztahy

Doslechli jste se, že o vás „kamarádka“ nebo kolegyně z práce říká nepěkné věci – tajně. Proč se to děje? Lidé pomlouvají ostatní hned z několika důvodů!

Pomluva. Co to vlastně je? Tento termín se vztahuje na nepravdivá prohlášení učiněná jednou stranou proti druhému. Pomluvy jsou sdělovány verbálně se záměrem pošpinit osobu, popřípadě instituci, které se týkají. Ač se to třeba na první pohled nezdá, slova dost bolí a skutečně mohou napáchat dost škody. Ale proč lidé drbou? Tohle je k tomu vede!

Žárlivost

Ženy i muži se mohou účastnit pomluv, protože žárlí na to, co mají ostatní. Díky drbům se cítí lépe. Chcete-li jejich chování zastavit, můžete kontaktovat aktéra a postavit ho před hotovou věc. Nevyhrožujte, nepovyšujte se, nekřičte a ani se nechovejte agresivně. V klidu se zeptejte, proč o vás dotyčná osoba roznáší nepravdivé informace.

Odvádění pozornosti

Pokud zaslechnete, že se o vás v práci povídá cosi o vaší neschopnosti řešit krizové situace, pomlouvač se pravděpodobně snaží odpoutat pozornost od svých vlastních chyb. Věří totiž, že když se nadřízený zaměří na vás, jemu samotnému dá pokoj. Nejlepším úderem je předvést vlastní kvality (prokázat opak) a věci uvést na pravou míru, což ovšem chvíli trvá. Již známý fyzik Albert Einstein (†76) prohlásil, že dříve rozbijeme atom než pomluvu.

Nuda

No ano, někteří lidé prostě nemají nic lepšího na práci. V životě jsou nešťastní, nemají „do čeho píchnout“, tak si vymýšlejí bludy v naději na akčnější zítřky. Schovaní za drby vyhledávají vzrušení a považují to za zdroj zábavy. Jste-li moudří, spíš je politujte, nejlepší obranou totiž rozhodně není útok. Řešením je také se „žvanilovi“ jednoduše vyhýbat a ignorovat ho. Pomluvami se nenechte zmanipulovat a nepodléhejte jejich vlivu.

Udržování vztahů

Pomlouvání udržuje určitá přátelství v chodu. Je to jednoduché. V případě, že například vy nebo někdo jiný sdílíte odpor ke stejné osobě, spojuje vás to. Funguje to podobně, jako když se s někým spřátelíte, protože oba máte rádi hodiny pilates nebo jógy. Drby mohou být společnou činností, jakýmsi projektem, jež funguje jako pojivo. Pomluva pak spadá pod deliktní právo, což je odvětví práva, které se zabývá občanskými věcmi.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat