Rozvod rozhodně neznamená neúspěch

Ze dne den se může náš život od základů změnit. Cítíte se milovaní a spokojení a pak zjistíte, že vás manžel už půl roku podvádí s devatenáctiletou dívkou. A na řadu přijde rozvod. Ostuda? Hanba? Neúspěch? Ani náhodou! Možnost začít svůj život znovu a lépe.

V poslední době už opravdu není rozvod nic, za co byste se musely stydět. Oslava rozvodu má na TikTok dokonce své vlastní jméno: „DivorceTok“ (1). Co je na tom zvláštního? O rozvodu se nemluví. Zatímco na svatbě se slaví začátek manželství, rozvod většinou probíhá sám a v tichosti. Vzhledem k tomu, že rozvod je stále často spojován s neúspěchem, je „neúspěšné manželství“ tabu – i když na každé tři manželství připadá jeden rozvod (2). 

DivorceTok: Postoje k rozvodu se mění

„Rozvody se dělají v nebi,“ řekl prý kdysi Oscar Wilde (3) – i když se sám nikdy nerozvedl. V té době však byly rozvody ještě velmi vzácné, i proto, že měly pro ženy zhoubné následky. Dnes se zdá, že mileniálové znovu naskakují do Wildeovy mysli a oslavují koncept „okouzlujícího rozvodu“. Rozvod je trendem zejména na sociálních sítích a popkultuře. Od nového „rozvodového alba“ Adele přes stále častější rozvodové večírky až po slavnostní pálení svatebních šatů. Gwyneth Paltrow dokonce rozvod přejmenovala a nazvala odchod od Chrise Martina „vědomým odpojením“.

To vše se může zdát trochu přehnané. Stále více si však uvědomujeme, že i zrušení manželství může být důležitým a pozitivním novým začátkem. Zejména ženy se vymaňují z role „rozvedených, které je nutné politovat“ a už se nenechají obviňovat, že svým rozhodnutím zničily klasickou rodinu. Pro mnohé není rozvod jen smutným koncem vztahu, ale dlouho očekávaným vysvobozením.

Opravdu potřebujeme rozvodový večírek?

Na co byste ale s novou touhou po rozvodu neměli zapomínat? Není to pro každého důvod k oslavě. Rozvod je drahý a pro mnoho párů prostě finančně neuskutečnitelný. Rozvod je také psychická zátěž a může vést například k depresím. Studie britské právnické firmy Slater & Gordon zjistila, že rozvedeným lidem trvalo v průměru čtyři roky, než měli pocit, že jsou emocionálně „zpět na správné cestě“. Ukončit manželství tedy není žádná maličkost – a pro mnoho lidí rozhodně nic třpytivého nebo okouzlujícího.

Přesto je dobré vědět, že rozvod je vždy východiskem například z toxických manželství plných podvodů a možná i násilí, ale i z manželství, ze kterých se prostě ztratila láska. Každý, kdo zvolí tuto cestu, by měl vědět, že svým rozvodem nikoho nezklamal! I po rozchodu pro nás může být připraven docela dobrý život – navzdory všemu hněvu, smutku a zoufalství, které k tomu (na začátku) patří.

Každý se může sám rozhodnout, zda je rozvodový večírek nutný. Mnohem důležitější než rozvodová párty je však to, že konečně vidíme rozvod takový, jaký je: tragický konec, který ale dává prostor pro úžasný nový začátek.

Zdroj: (1) www.elle.de/female-empowerment-beziehung-ehe-scheidung-tiktok, (2) www.cdc.gov/nchs/fastats/marriage-divorce.htm, (3) www.en.wikipedia.org/wiki/Constance_Lloyd, názor autora - zbytek článku






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat