Velikost pánských varlat vás může zaskočit

11.09.2022 | Vztahy

Muži často řeší velikost svého penisu, přičemž jejich varlata obvykle stojí ve stínu onoho tolik sledovaného pánského orgánu. To ovšem neznamená, že vás rozměry dvou pánských „míčků“ nemohou zaskočit, ba naopak. Jaká je průměrná velikost varlat a kdy partnera hnát k lékaři?

Varlata jsou mužské pohlavní žlázy – primární mužské reprodukční orgány. Mají dvě velmi důležité funkce, které jsou pro mužský reprodukční systém klíčové: Produkují gamety neboli spermie a vylučují hormony, především testosteron. (Zde je nutné pochopit, že varlata produkují více než 90 % tohoto hormonu.) Každé varle se skládá ze série malých trubiček nebo tubulů, jež obsahují již zmíněný testosteron a zároveň buňky produkující spermie. Tubuly jsou téměř 50 centimetrů dlouhé (1). A co všechno vás může, když si muž stáhne trenky, překvapit?

Dokonalost neexistuje

Ohledně velikosti varlat platí, že menší neznamená lepší. Menší varlata poukazují na nízkou hladinu testosteronu a neplodnost. Průměrná velikost varlat je kolem 4 × 3 × 2 centimetry. Cokoli nad i pod tyto hodnoty je obvyklé, nicméně u mužů s průměrnou velikostí varlat je méně pravděpodobné, že budou mít problémy, jako je nízké libido nebo erektilní dysfunkce. Menší „váčky“ jsou tedy důvodem k obavám (2).

Lékařský termín pro malou velikost varlat je hypogonadismus (3). Toto označení popisuje poruchu funkce pohlavních žláz (vaječníků nebo varlat) vedoucí k nedostatečné tvorbě pohlavních hormonů a neplodnosti. Muži žijící s hypogonadismem trpí nízkou sexuální touhou a taky mají méně ochlupení. Hypogonadismus si ale nepleťte s přirozenou reakcí organismu na chlad. Při nízkých teplotách se totiž varlata zmenšují, což problém nepředstavuje. Jde především o kontrakci kremasterového svalu (4). (Tělo se snaží udržet varlata v teple.) Ale co když jsou pánské přívěsky naopak mohutnější?

To nejsou míčky, ale balony!

Větší než normální varlata jsou vzácným stavem, který může naznačovat zcela jiný druh zdravotního problému, jako je přítomnost váčku naplněného tekutinou kolem varlat, nazývaného varikokéla. Varikokéla (5) není velké varle, ale spíše zvětšení šourku v důsledku hromadění tekutiny.

Náhlé zvětšení velikosti šourku, které si člověk může splést s větší velikostí varlat, tedy vždy vyžaduje lékařské vyšetření. Ovšem ještě znepokojivější je viditelná změna tvaru varlat, za kterou stojí vznik bulky nebo nádoru (6). (Jakékoli odchylky je nutné probrat s odborníkem.) Všem, kdo usilují o to stát se rodičem, se také hodí informace, že udržování varlat v chladu, těsně pod normální tělesnou teplotou, zvyšuje počet a kvalitu spermií (7).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470201/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557763/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532933/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25271876/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448113/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563159/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3404923/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat