Láska není náhoda

Teoreticky láska čeká všude: v supermarketu, na koupališti nebo ve vlaku. Vzájemná náklonnost má však v praxi s náhodou společného méně, než by si romantici přáli.

Poté, co spolu poprvé mluvili po telefonu, nemohla spát. Po prvním setkání věděla, že si ho chce vzít. Když se znovu setkali, požádal ji o ruku.

Je-li láska výlet ke hvězdám, za bezpočtem černých děr, pak vzájemné poznávání je odrazovým můstkem: je to okamžik, kdy život nabere jiný směr, kdy se všechno změní, i když o tom v tuto chvíli ani nevíte. Je to osud. Nepravděpodobné štěstí. Nebo alespoň divoká náhoda. To je kouzlo začátku.

Pokud se nepotkáte, nestanete se párem

Ale když o tom mluví sociální vědci, zní to, jako by mezi setkáním s láskou vašeho života a hledáním práce byl malý rozdíl. Hovoří se o „strukturách příležitostí“, o „partnerském trhu“ a o „sociálně-strukturálních předpokladech“. Protože i láska hraje podle pravidel a většina lidí svého budoucího partnera jen tak někde nepotká.

Jedním z nejdůležitějších faktorů zamilování je blízkost. „Pokud se s někým neseznámíte, nestanete se párem,“ zní jednoduchá pravda, která se opakuje na začátku téměř každého odborného eseje o randění. A čím blíže k sobě dva lidé žijí, tím je pravděpodobnější, že se střetnou.

V roce 1932 americký sociolog James HS Bossard zjistil (1), že 30 procent manželských párů ve Filadelfii žilo v blízkém okruhu, pouze 18 procent si vzalo někoho mimo město.

Zvyšující se mobilita v posledních letech situaci mírně změnila, ale studie z poloviny 90. let zjistila, že kolem 80 procent párů žilo na venkově ne více než 20 kilometrů od sebe a ve velkých městech to bylo dokonce více než 90 procent.

Fyzická blízkost přidává body

A to nejen proto, že vztahy na dálku jsou pro mnohé prostě příliš vyčerpávající. Díky fyzické blízkosti budete pro druhé také sympatičtější téměř automaticky. Studie na jedné americké studentské koleji ukázala, že dva obyvatelé se spřátelili spíše, pokud byly jejich pokoje blíže k sobě, a to i přesto, že pokoje byly rozděleny zcela náhodně.

Je to pohodlí? Za nitky pravděpodobně tahá druhý tajný dohazovač: čím častěji někoho vidíte, tím je vám sympatičtější. 

Statisticky jsou náhody spíše vzácné

Není tedy divu, že láska na první pohled, alespoň v dlouhodobých vztazích, není tak běžná, jak klišé napovídá. Statisticky jsou takové náhody spíše vzácné. Páry se s největší pravděpodobností setkají tam, kde se mohou chvíli navzájem pozorovat a zjistit, zda by se k sobě hodily.

Kouzlo začátku se nedá spočítat

Ale kouzlo začátku se nedá spočítat. Protože aby láska zajiskřila, musíte být zatraceně nerozumní. Riskovat a házet pravidla přes palubu. Věřit iluzím. Nechat se přepadnout svými vlastními pocity – bez záruky, že to bude fungovat.

Je dost možné, že právě proto se do sebe tolik párů zamilovalo v situaci, ve které to vůbec nečekaly. Jestli měli ve skutečnosti jiné plány nebo se právě smířili s tím, že jsou single, nebo jestli je život stejně dost vzrušující – zkrátka: Kdyby neměli žádné úmysly a láska je zaskočila.

Zdroj: (1) www.bbc.com/news/magazine-35535424, názor autora - zbyte článku






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat