Partnerské hádky zvyšují riziko demence

Jak často se hádáte se svým partnerem? Čím více si s ním nahlas vyměňujete názory, tím více narůstá i riziko duševních chorob, a to včetně demence. Je asi nutné vyhlásit příměří!

Ať už se lidé milují sebevíc, je úplně normální, že se čas od času pohádají. Podle vztahových expertů je to pro vztah dokonce prospěšné (1). Pro něj možná, ale ostřejší konfrontace si může vybrat daň někde úplně jinde.

Itálie místo manželské poradny?

Vztahoví kouči, poradci a terapeuti se vesměs shodují v tom, že výměna názorů napomáhá řešení i vleklých partnerských problémů, přičemž podporuje rovnocennost a vzájemné porozumění. A má to logiku. Jeden projeví svůj názor, druhý na to reaguje a výsledkem může být kompromis, který uspokojí obě strany. Potíže se tak nebudou vrstvit a vrstvit, takže nepřerostou v nepřekonatelné rozdíly. Následné sladké usmiřování zažehne jiskru romantiky, což zase může příznivě ovlivnit milostný život (2). Skoro to vypadá, že bychom si s naší drahou polovičkou měli vjíždět do vlasů častěji, že? Ale pozor, je tu skutečnost, kvůli které zřejmě raději hodíte zpátečku.

Mír jako ochrana mozku

Britští experti z University of East Anglia se na základě své studie (3) domnívají, že partnerské a rodinné hádky podstatně zhoršují duševní zdraví. Je to troufalé tvrzení? Bohužel pro něj existují hodně silné důkazy. Tito odborníci do svého výzkumu zahrnuli více než 10 tisíc respondentů, přičemž vypozorovali, že ti, kteří se často hádají se svými protějšky i blízkými, mají zvýšenou pravděpodobnost duševních chorob, a to včetně demence, až o 31 procent. Jaké je pro tohle vysvětlení?

Štveš mě a jsem z toho ve stresu!

Autoři této studie (3) se přiklánějí k názoru, že stres, frustrace a hněv plynoucí z hádek může podpořit nezdravé návyky, jako je například kouření a konzumace alkoholu, což jsou mimochodem faktory, které demenci ovlivňují samy o sobě (4). Podle nich mají na mozek dominový efekt, přičemž vedou ke kognitivním poklesům. Je tedy třeba mít doma harmonické prostředí a konfrontacím se raději vyhýbat, doporučují britští vědci. Ale co potom ty výhody, jež mají hádky pro vztah? Asi je musíme oželet.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24911004/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8520342/, (3) www.uea.ac.uk/news/-/article/better-quality-relationships-associated-with-reduced-dementia-risk?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557444/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat