Vztahy s velkým věkovým rozdílem se stále nesetkávají s pochopením

On je mladší než ona. Anebo zase výrazně starší, z čehož okolí tak trochu „roste“ a nešetří jedovatou kritikou a nemístnými poznámkami. Ano, dnes běžný jev. Ale i vztah s velkým věkovým rozdílem může fungovat!

Blake Lively a Ryan Reynolds. Priyanka Chopra a Nick Jonas. Jay-Z a Beyoncé. George a Amal Clooneyovi. Tohle všechno jsou ikonické hollywoodské páry s výraznějším věkovým rozdílem. Pro známé celebrity je věk možná jenom číslo, zbytek populace na něm ale pořád hodně bazíruje. Budou někdy svazky, v nichž je jeden z partnerů o hodně mladší či starší, považovány za zcela normální?

Světu stále vládnou předsudky

Vztahy s věkovým rozdílem mohou být stejně pevné a jedinečné, jako kterékoli jiné. Zúčastnění v nich vidí silný partnerský závazek, který jim poskytuje emocionální intimitu a pocit bezpečí. Věkově nevyrovnané dvojice bohužel stále vyvolávají kontroverze a společnost je odsuzuje. A přitom spolu mohou bez problémů fungovat! Jen je třeba vzít v potaz určité okolnosti, čímž se mnoho věcí usnadní (1).

Jsme jiní. No a?

Lidé mohou mít různé představy o přítomnosti i budoucnosti. A zvláště v případě, že jsou v odlišných životních fázích, v čemž věk pochopitelně hraje klíčovou roli. Ovšem až taková tragédie to není. Vzájemné uznání svých rozdílů vytvoří prostor pro vyjednávání. Čím více se v páru hovoří o společných cílech, tím větší jistotu a komfort to v dlouhodobém horizontu může přinést (1). A na co se připravit už v samotných počátcích lásky?

Kritika může přijít ze všech stran

Neuznání partnerského vztahu, a to hlavně v okruhu rodiny a přátel, bývá zraňující. Je ale potřeba s ním počítat. Nejlepší obrana? Útok! I když je celá situace krajně nepříjemná, člověk by měl svému okolí pomoci pochopit, proč si zvolil právě tohoto partnera. Jeho představení a vyzdvihnutí kladných vlastností a společných zájmů by mohlo zabrat. Ať všichni vidí, že nejde o koupi zajíce v pytli (2)!

Můj život, můj názor, moje volba

Pokud se právě nacházíte ve vztahu, který je kvůli věku pranýřován, příjemné to není. Ale! Nedovolte, aby vás úsudek druhých připravil o veškerou romantiku. Jste zamilovaní a spokojení? Všechno se vyvíjí více než slibně? Jde především o vás. A do vašeho soukromí nikomu nic není. Tak buďte trochu sobec, který myslí na sebe a do svého štěstí si nenechá „kecat“ (2)!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3000022/, (2) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat