Za opakované návraty do vztahů může psychologie

02.12.2022 | Vztahy

Zase vám lhal, zranil vaše city, navíc je zahleděný do sebe a v posteli to s ním taky není žádná sláva. Tak proč mu pořád dáváte další a další šance a chcete ho zpátky? Má to co dělat se separační úzkostí!  

Rozchody zrovna nepatří k situacím, na které by se člověk těšil, byť je jejich iniciátorem. Rozpad vztahu nikdy není jednoduchý a vědci si v posledních letech kladli otázku, proč někteří lidé tak moc bojují o to, aby se k bývalým partnerům a partnerkám mohli vrátit, zatímco ti jiní se z rozchodu oklepou poměrně snadno. Pokušení znovu zažehnout starý plamen je hluboce zakořeněno v naší psychologii.

Nejdřív protest, pak úzkost a závislost

Americká antropoložka a výzkumnice Helen Fisher říká, že asi dvě třetiny lidí se ke svým bývalým láskám snaží vrátit, zatímco polovina i po rozchodu pokračuje v sexuálním vztahu. Proč to tak je? Když k rozchodu dojde poprvé, lidé mají tendenci procházet tím, co Helen Fisher nazývá „protestní“ fází, během níž je odmítnutá strana posedlá získat zpět osobu, která ji odmítá.

Ona a její tým provedli skenování mozku pomocí funkční magnetické rezonance u 15 lidí, kteří byli nedávno partnerem odmítnuti. Když jim bylo řečeno, aby se podívali na obraz svého bývalého milovaného, ​​aktivovaly se oblasti v jejich mozku spojené se zisky a ztrátami, touhou a regulací emocí, stejně jako oblasti mozku pro romantickou lásku a připoutanost. Skutečnost je taková, že po odmítnutí daného člověka nepřestáváte milovat, naopak ho chcete ještě víc. Hlavní oblast mozku spojená se závislostí je totiž aktivní.

Ne, já nechci zůstat na ocet!

V tuto chvíli odmítnutí milenci zažívají zvýšené hladiny dopaminu a neurotransmiteru norepinefrinu, což je podle výzkumnice spojeno se zvýšenou hladinou stresu a nutkáním volat o pomoc. V podstatě se jedná o separační úzkost. A má se za to, že právě to je ten důvod, proč se někteří zavržení lidé ve chvíli plných emocí uchýlí k dramatickým gestům, aby se dali znovu dohromady s předmětem své touhy. Vedle chemických reakcí ovšem touhu po obnovení odsouzených vztahů podporují i další skutečnosti.

Pokud partner po rozchodu chodil s někým novým, může to urychlit vymazání starých pocitů a vyvolání hezkých vzpomínek. K návratu do vztahu však svádí i pocit nedořešených záležitostí a aktuální psychické rozpoložení toho, kdo zůstal sám. Podle vědeckých teorií jsou na dně především jedinci se sklony k úzkostem a strachu ze samoty.

Jak dlouho se bývalému vyhýbat?

V každém případě je běžnou taktikou vyčkávat 30 až 60 dnů, než dojde k opětovnému kontaktu mezi bývalými partnery. Tento čas má sloužit především k seberozvoji a odstupu. Pro ty, kteří se nedokážou smířit se svým bývalým románkem, se hodí informace, že po fázi protestu mozek přechází do fáze rezignace/zoufalství, pak i přijetí, lhostejnosti a nakonec růstu. Helen Fisher říká, že po rozchodu sice nejdřív zažijete extrémní bolest a úzkost, ale nakonec se uzdravíte.

Zdroje: názor autora - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat