Výhody mužů vyrůstajícími se sestrami

08.12.2022 | Vztahy

Jdete na romantické rande? Nezapomeňte se toho sympatického muže zeptat na rodinné poměry, konkrétně bratry a sestry. Pánové, kteří vyrostli ve společnosti žen, jsou totiž pro vztah vhodnější!

Po desetiletí vědci demonstrovali četné způsoby, jak mohou rodiče ovlivnit vývoj svých dětí od sebevědomí, chování ve škole až po komunikaci a navazování vztahů. Mnohem méně pozornosti se soustředilo na dopady vztahů dětí s jejich bratry a sestrami, a to navzdory skutečnosti, že většina lidí vyrůstá alespoň s jedním sourozencem. Přitom vědci (1) z kanadského Toronta již dávno poukázali na to, že kupříkladu vřelost a podpora od staršího sourozence může pomoci podpořit rozvoj řeči mladšího sourozence a jeho porozumění názorům druhých. Nyní studie (2) uveřejněná v časopise Science odhalila, že muži, kteří vyrůstají se sestrami, jsou ve skutečnosti lepší přátelé a partneři.

Mám sestry, tudíž vím

Muži, kteří jsou v mládí obklopeni dalšími muži (bratry), jsou mužnější z jednoho prostého důvodu. Všude je testosteron spolu s podprahovou rodinnou soutěží o dominanci a vedoucí úlohu. Muži vyrůstající s muži jsou sice pro ženy víc sexy, ale tento fakt je čímsi vykoupen. Muži se sestrami bývají lepšími posluchači, jsou empatičtí a mají lepší povědomí o světě žen, proto v dospělosti nejsou tak vyděšení z některých záležitostí, kupříkladu menstruace. Jakmile vidí tampon v koupelně, nedělají z toho vědu, z čehož vyplývá, že si s nimi můžete pohovořit téměř o čemkoli (1, 2).

Jak to chodí ve smíšené rodině?

Když máte domácnost se smíšeným pohlavím, obě výše uvedené strategie se mísí dohromady a je třeba naučit se dělat kompromisy a neupřednostňovat jedno či druhé pohlaví. Pak je totiž pravděpodobnější, že se, jen tak pro příklad, jediná žena mezi bratry později stane feministkou. Je třeba s chlapci hovořit o „dívčích“ věcech a naopak, jedině tak je možné vychovat emocionálně inteligentní děti (3).

Pochopitelně platí, že v závislosti na tom, zda je chlapec starší nebo mladší bratr pro svou sestru, mění se jeho reakce na ni. Záleží, zda sleduje její první lásky, rozchody a útrapy a je svědkem toho, co prožívá. V každém případě muž, který vyrůstal po boku sestry, je podle vědců pro partnerství tak nějak vhodnější. Možná proto se svého nového nápadníka nejspíš budete chtít zeptat na jeho původ. A konkrétně sourozence. Pokud je hrdý na to, že vám může říct o smečce sester, které ho vychovaly, nejspíš před sebou máte prince na bílém koni (3).

Zdroje: (1) www.utoronto.ca/news/new-u-t-research-shows-siblings-can-make-you-more-empathic, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3127252/, (3) názor autora






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat