Milostný život může ovlivnit i změna klimatu

05.02.2023 | Vztahy

Že klima neovlivňuje to, co prožíváte za dveřmi své ložnice? Tak to je velký omyl! V těchto směrech se toho hodně mění!

„Klimatická krize“ nebo taky „klimatická nouze“ jsou výrazy používané pro popis změn klimatu a globálního oteplování. Jedná se velkou hrozbu, které lidstvo čelí. Bez nadsázky lze říci, že klimatická krize se dotýká každého aspektu našeho života, od výroby vína a kávy po globální internetovou infrastrukturu a energetické systémy – nemluvě o tom, že má potenciál zvrátit posledních 50 let pokroku a vývoje v oblasti globálního zdraví a ohrozit dokonce i sexuální vztahy (1).

Ohroženo reprodukční zdraví 

Než se začnete znepokojovat, vězte, že základy randění a páření zůstanou z velké části stejné – i když se klima a svět mohou drasticky změnit, což už se ve své podstatě děje. Globální oteplování zvyšuje frekvenci a závažnost extrémních povětrnostních jevů, jako jsou hurikány, záplavy a lesní požáry, jež mohou vést k příznakům  posttraumatické stresové poruchy,  úzkosti  a depresi (1).

Pak je tu taky extrémní horko. To prokazatelně snižuje sexuální touhu a poškozuje reprodukční zdraví (2). V průměru byly horké dny spojeny se snížením porodnosti o devět měsíců později, a to o 0,4 procenta, což představuje asi 1100 porodů. V horku jsou lidé letargičtí a unavenější, což se s bouřlivým milostným životem příliš neslučuje.

Jiné studie (3) ukázaly, že teplo (sluneční svit) může změnit luteální a ovulační fázi menstruačního cyklu. Mezi změnou klimatu a plodností zároveň existuje nepřímá souvislost prostřednictvím jejího dopadu na zemědělství a ekonomiku. Tyto faktory ovlivňují chování při plánování rodiny.

Zelená se nosí

Seznamovací aplikace Tinder a OkCupid oznámily (4), že v posledních letech stále více uživatelů zahrnuje změnu klimatu do svých seznamovacích profilů. Od roku 2018 do roku 2020 došlo k 240procentnímu nárůstu zmínek o klimatických změnách a environmentálních pojmech. Mnoho lidí zájem o klima a přírodu (včetně recyklace) vyžaduje od svého potenciálního partnera. Naopak protichůdné názory na toto téma obvykle vedou k odtažitosti a hádkám.

Sex je více „ekologický“

I když změna klimatu může mít určitý vliv na to, jak randíme a páříme se, nezabrání lidem v sexu. Někteří ekologicky uvědomělí jedinci však nyní provozují „eko-šetrný sex “ – vybírají si kondomy, lubrikanty, hračky, antikoncepci atd., které mají nejmenší dopad na životní prostředí. Odborníci ovšem tvrdí, že bezpečnost, pohodlí a zdraví by měly být na prvním místě. Například kondomy z jehněčí kůže jsou sice biologicky odbouratelné, ale nechrání před sexuálně přenosnými infekcemi, takže rozum do hrsti, vážení (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7095172/, (2) www.nber.org/papers/w21681, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20937003/, (4) www.newrepublic.com/article/165849/okcupid-online-dating-climate-change, (5) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat