Načasování pauzy ve vztahu

12.02.2023 | Vztahy

Přesvědčení, že pauza ve vztahu nutně vede k rozchodu, je mylná. Někdy odstup od partnera naopak pomáhá se s ním spojit. Kdy pauzu potřebujete a jaká má pravidla?

Intimní vztahy, které sdílíme s romantickými partnery, jsou krásné i komplikované. Pokud zažíváte záchvat úzkosti v partnerství, nebo jste nedávno prošli něčím náročným, zvažte „přestávku“ od lásky.

Kdy se pauza vyloženě nabízí?

Zrada, nevěra, hlubší nedorozumění, bilancování nad vztahem jako takovým i vlastními pocity. To vše patří k důvodům, proč se někteří lidé rozhodnou se na určitou dobu od partnera vzdálit. Neznamená to, že došlo k oficiálnímu rozchodu, jen to, že pár dočasně svůj vztah přerušil, což může být zdravé jak pro jednotlivce, tak pro partnerství.

Co to vůbec znamená?

V závislosti na páru může přestávka znamenat fyzické oddělení, omezenou komunikaci nebo změnu „pravidel“ kolem partnerství. Klíčem je, že se jedná o pauzu, která vybočuje z každodenní rutiny. Přestávka analyzuje událost a poskytuje odstup od vyhrocených emocí. Dalším důvodem, proč ji můžete zvážit, jsou smíšené pocity. Říkáte si, zda vůbec jste na tom správném místě? Nebo že se k sobě s protějškem (už) nehodíte?

Tipy, jak si ve vztahu odpočinout

Experti na sex a vztahy podotýkají, že většinu problémů ve vztazích nelze úplně vyřešit, ale není to tak špatné, jak to zní. Než se pár pro pauzu rozhodne, je důležití ujasnit si, co konkrétně by měla vyřešit. V co doufáte, že bude po skončení přestávky jinak? Například: „Potřebuji lépe zvládat svou úzkost, aby nedocházelo ke zbytečným hádkám.“ A jak je to s časovými parametry? Ty se mohou u jednotlivých párů lišit.

Jak dlouho by pauza měla trvat?

Tři až čtyři týdny „volna“ se jeví jako optimální a vyhovující lhůta. Logicky vzato, potřebujete asi týden, abyste nechali své tělo a mysl zvyknout si na nepřítomnost někoho, s kým jste měli (a ještě máte) vztah. Pak další týden, abyste si utřídili své pocity či myšlenky. A pak možná budete potřebovat dalších sedm až 14 dní k promýšlení svého budoucího plánu.

Stanovte základní pravidla

Jak často s odděleným partnerem můžete komunikovat? Budete se fyzicky vídat? To vše jsou otázky, které je třeba zvážit už jen z toho důvodu, aby vás později nic nezaskočilo. V osobním volnu se snažte zhodnotit dopad problémů, které jste měli. Pochopení kořene nesváru ledacos usnadní.

Použijte kontrolní body

Kontrolní body vám umožní uvědomit si pokroky. Na konci každého týdne nebo poté, co jste se vy dva setkali, zhodnoťte, zda se situace lepší, popřípadě jestli je vám smutno, stýská se vám a podobně.

Promluvte si

Vrátit se k sobě nutně nemusí znamenat zůstat spolu, ale i tak spolu diskutujte. Pakliže problém dokážete vyřešit společně, skvělé! A pokud ne? Dvojici, nebo dokonce jednomu partnerovi, pokud druhý odmítne, lze navrhnout dobrého párového terapeuta. Pak už v úvahu přichází pouze rozchod.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3115386/ - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Chléb s avokádem

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat