Podvádění může být nakažlivé

22.02.2023 | Vztahy

Máte kamarádku, která udržuje paralelní vztah se svým milencem, přitom doma má přítele či rovnou manžela? Vyhněte se jí obloukem, mohla by vás svým chováním a způsobem života nakazit!

Podvádění je součástí života. Bohužel. Ať už se jedná o fyzický poměr s někým jiným, nebo dokonce ten citový, který je ještě horší, zdá se, že někteří lidé prostě nemohou být v monogamním vztahu skutečně šťastní. Nový výzkum (1) Ashley Madison, kanadské online seznamovací služby nabízené lidem, kteří jsou ženatí nebo ve vztahu, navíc odhalil jedno velké překvapení. Pozor na riziko nákazy!

Tlak vrstevníků jako motiv

Tlak vrstevníků se často spojuje s různými závislostmi a neřestmi, jako je pití nebo kouření (je těžké tomu odolat, když jste v menšině a musíte poslouchat hloupé narážky, že patříte k sucharům). Zdá se však, že naléhání ze strany přátel a dalších jiných blízkých osob souvisí i se závažnějším neetickým chováním.

Studie (1) publikovaná v časopise Archives of Sexual Behaviour zjistila, že vystavení se nevěře druhých způsobuje, že lidé jsou nevěrní ve svých vlastních vztazích. Studie se skládala ze samostatných studií provedených na účastnících, kteří již byli v heterosexuálních monogamních partnerstvích. Ti byli v rámci experimentu „vystaveni podvádění ostatních a museli myslet na atraktivní cizince, nebo se s nimi setkávat“.

Mysl má tendenci normalizovat věci, které se opakují

V první studii (1) vysokoškolští studenti, z nichž všichni byli ve vztahu alespoň čtyři měsíce, sledovali jedno ze dvou videí. Jedno video naznačovalo, že „nevěra byla přítomna v 86 procentech vztahů“ a druhé „nenápadně“ poukazovalo na to, že podvádění bylo součástí v 11 procentech vztahů. Studenti poté měli napsat o svých sexuálních fantaziích, a vědci vyhodnotili fantazie z hlediska „úrovně touhy vůči současným a alternativním partnerům“.

Ve druhé studii (1) byli vysokoškolští studenti ve vztazích trvajících alespoň 12 měsíců požádáni, aby si přečetli zprávu o skutečném aktu nevěry nebo jiném neetickém chování, jako je například podvádění při školní práci.

Od nevěrníků krok dál!

Následně se účastníkům ukázaly obrázky „atraktivních cizinců opačného pohlaví“, a akademiky zajímalo, zda v nich respondenti vidí potenciální partnery. Skupina, která četla o skutečném aktu nevěry, odpověděla „ano“ na více obrázků než druhá skupina. Nakonec vědci došli k závěru, že když je člověk žijící ve vztahu vystaven podvádění, je méně pravděpodobné, že bude tomuto svazku oddán, což zvyšuje riziko výskytu nevěry (1).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35978202/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat