Neprůstřelná ochrana před klišé

Máte předsudky? "To je ale nehorázná otázka!" pomyslí si teď někteří z vás. "Samozřejmě že ne! Jsem vždy nestranný..." Pro někoho to může být pravda, ale pro většinu je to lež. Stereotypní myšlení a klišé čas od času použije téměř každý. I když se to často děje nevědomě. Jak se zbavit předsudků?

Předsudky a klišé jsou předem stanovené kategorie, do kterých zařazujeme ostatní lidi, aniž bychom sami sebe odsuzovali. Někoho ani neznáme, ale máme na něj od začátku svůj názor.  

Proč přemýšlíme ve stereotypech

Pro každého člověka, kterého potkáváme v běžném životě, máme v hlavě ten správný šuplík. Je tam celá řada užitečných věcí, počínaje předpojatou představou o tom, jak má někdo tuto roli plnit. Proč si neuděláme vlastní názor? Odpověď je poměrně jednoduchá: Protože je to jednodušší!

Pozitivní účinky NEstereotypního myšlení

Prolomit cyklus zažitého myšlení je obtížné. Za dlouhou dobu se pro mnohé stalo zvykem, který je těžké přerušit. Je také úžasně pohodlné nemuset myslet na nic vlastního, ale prostě se spolehnout na to, co si myslíte, že víte. Bohužel mnoha lidem křivdíme, a dokonce škodíme sami sobě. Ve skutečnosti má nestereotypní myšlení a zapomenutí klasických klišé mnoho výhod.

Stáváte se vzorem pro ostatní

Jedna věc je radit ostatním, aby se distancovali od předsudků a přestali neustále přemýšlet ve stereotypech. Pokud se to ale podaří vám samotným, stanete se skutečným vzorem a budete o tom moci lépe přesvědčovat ostatní.

Získáte nové přátele

Vnucování nových kontaktů do vašich myšlenkových vzorců hned od začátku může mít negativní vliv na vývoj vztahu. Možná některým lidem ani nedáváme šanci, kterou si zaslouží. Držte se proto dál od stereotypů – a ne od nových kontaktů – dejte si příležitost najít si nové přátele, kteří by mohli smýšlet stejně jako vy.

Chováte se přirozeně

Osvobodíte-li se od předsudků, bude mnohem bezstarostnější i vaše vlastní jednání. Budete méně závislí na očekáváních ostatních, která od vás mají, a můžete se chovat konečně přirozeně.

Přistupujete k problémům otevřeněji

Hranice vlastního myšlení si často nastavujeme sami – a klišé jsou obzvláště účinným způsobem, jak zúžit vlastní obzor. Pokud je však vynecháme, lze problémy řešit otevřeněji a kreativněji. Můžeme tak objevit řešení nebo přístupy, které nás nikdy předtím nenapadly, protože se nám nevešly do hotové šablony v naší hlavě.

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat