Nejdražší filmy posledních let

24.04.2022 | Zábava

Pokud máte dostatečný rozpočet, můžete na filmovém plátně oživit jakýkoli scénář… Chce to však spoustu plánování a notnou dávku štěstí, obzvláště, pokud jsou náklady na výrobu filmu vyšší než primární předpoklad výdělku. Někdy se však vyplatí zariskovat, a doufat, že se tyto investice vyplatí. V opačném případě to může znamenat pěkný průšvih jak pro filmaře, tak i pro studio.

Zajímá vás, které filmy byly (pro studia i filmaře) největším hazardem, které kdy Hollywood podstoupil? Jak se zdá, posledních dvacet let to ve filmařském průmyslu přímo překypuje ambicemi, jelikož drtivá většina nejdražších filmů pochází z období několika posledních let (a to i po odečtení inflace) (1, 2).

Piráti s přívlastkem podivna

Na samotném vrcholu je film Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, 2011). Po odečtení inflace vyšla výroba čtvrtého filmu o pirátech na 422 milionů dolarů. Důvodem tak obrovského rozpočtu byly nejen čtyři různé lokace jako místa natáčení, ale také použití 3D kamer (podobné těm, které byly použity i při natáčení Avatara). Film svou popularitou sice nepřekonal žádný z předešlých „pirátských“ filmů v původní trilogii, ovšem i tak se dokázal prosadit. S výdělkem přesahujícím 1 miliardu dolarů se stal třetím nejvýdělečnějším filmem roku 2011.

Avengers z marvelovské dílny

Druhou příčku mezi nejdražšími filmy, které kdy byly natočeny, obsadili Avengers: Age Of Ultron (2015) s rozpočtem přes 386 milionů dolarů. Smršť speciálních efektů a sedm různých lokací použitých k natáčení… není tedy žádným překvapením, že producenti potřebovali tak vysoký rozpočet. Nicméně, náklady byly bohatě vykompenzovány tím, že se Avengers stali čtvrtým nejvýdělečnějším filmem roku 2015.

Marvel zas a znova….

U Avengers ještě zůstaneme, protože třetí příčku obsadili Avengers: Endgame. Očekávání od tohoto filmu, který měl uzavřít dějovou linii ze ságy Infinity (a v podstatě také všech předchozích 22 filmů studia Marvel), bylo obrovské. Což koneckonců dokazují i čísla. S využitím rozpočtu 360 milionů dolarů film celosvětově vydělal 2,798 miliardy dolarů. Endgame tak dokonce překonala i nevídaný úspěch předcházejícího filmu Infinity War (2018), který se umístil na 4. příčce.

V jednom směru se však „Avengers: Infinity War“ prvenství upřít nedá, jelikož se stal prvním superhrdinským filmem, který celosvětově vydělal přes 2 miliardy dolarů. Navzdory domněnkám společnosti, že superhrdinské filmy jsou přeceňovaný žánr, a že to publikum pozvolna přestává bavit, říkají čísla něco jiného.

Zase ti piráti a superhrdinové

Páté místo na příčce nejdražších filmů drží film Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007). Investice téměř 350 milionů dolarů do projektu se vrátila s výdělkem více než 960 miliony dolarů.

Šesté místo obsadila Justice League (Liga spravedlnosti) z roku 2017, jejíž výroba stála 317 milionů dolarů. Kromě vysokých nákladů se okolo filmu točí spletité události, které vyústily v to, že film má dvě verze. Publikum a kritici byli totiž s původní verzí tak nespokojení, že v podstatě přinutili Zacka Snydera (který v roce 2017 od procesu výroby odstoupil), aby vydal také svou původní verzi s názvem Liga spravedlnosti Zacka Snydera (v anglickém originále Zack Snyder's Justice League). Jedná se o režisérský sestřih snímku Liga spravedlnosti, pátého filmu série DC Extended Universe, v takové podobě, v jaké jej Snyder zamýšlel předtím, než odstoupil z procesu výroby původního snímku. HBO Max film odvysílala v roce 2021 a stal se čtvrtým nejstreamovanějším filmem toho roku.

Další místa v žebříčku nejdražších filmů vypadají následovně:

Titanic (1997) 312 milionů dolarů

Spider-Man 3 (2007) 312 milionů dolarů

Solo: A Star Wars Story (2018) 275 milionů dolarů

Star Wars: Vzestup Skywalkera (Star Wars: Episode IX  The Rise of Skywalker, 2019) 275 mil.dolarů

Na vlásku (Tangled, 2010) 260 milionů dolarů

Pozn. Údaje jsou k březnu 2022

Zdroje: (1) www.movieweb.com/most-expensive-movies-ever/, mentalfloss.com/article/645745/most-expensive-movies-ever-made, (2) cs.wikipedia.org/wiki/Liga_spravedlnosti_Zacka_Snydera






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat