Dlouhý život královny Alžběty II.

Dlouhá vláda královny Alžběty II. se vyznačovala silným smyslem pro povinnost a odhodláním zasvětit svůj život trůnu a svému lidu.

Stala se pro mnohé jediným stálým bodem v rychle se měnícím světě, protože britský vliv klesal, společnost se měnila k nepoznání a role samotné monarchie byla zpochybněna.

Její úspěch v udržení monarchie v tak bouřlivých časech byl ještě pozoruhodnější vzhledem k tomu, že v době jejího narození nikdo nemohl předvídat, že trůn bude jejím osudem.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor se narodila 21.dubna 1926 jako první dítě Alberta, vévody z Yorku, druhého syna Jiřího V. a jeho ženě vévodkyni Elizabeth Bowes-Lyon. Už od útlého věku prý projevovala pozoruhodný smysl pro zodpovědnost. Winston Churchill, pozdější premiér, kdysi řekl, že měla kolem „vzduch autority, který byl u dítěte úžasný“.

Korunovace a první láska

Po smrti Jiřího V. v roce 1936 se jeho nejstarší syn David stal Edwardem VIII. Avšak jeho volba manželky, dvakrát rozvedené Američanky Wallis Simpson, však byla z politických a náboženských důvodů považována za nepřijatelnou. Když na konci roku abdikoval, stal se – ne příliš ochotně – vévoda z Yorku králem Jiřím VI. 

V roce 1939 doprovázela 13letá princezna krále a královnu na Royal Naval College v Dartmouthu. Spolu se sestrou Margaret ji doprovázel jeden z kadetů, její bratranec z třetího kolena, princ Philip řecký. Nebylo to poprvé, co se setkali, ale bylo to poprvé, co o něj projevila zájem. A když jí bylo 18, byla do něj Elizabeth zjevně zamilovaná. Nechala si jeho fotku ve svém pokoji a začali si psát dopisy.

Po válce její touha provdat se za prince Philipa čelila řadě překážek. Přání páru však zvítězilo a 20. listopadu 1947 byli ve Westminsterském opatství oddáni.

Král je mrtev, ať žije královna

V lednu 1952 se tehdy pětadvacetiletá Elizabeth vydala s Philipem na zahraniční turné. Král se proti lékařskému doporučení vydal na letiště, aby pár vyprovodil. Bylo to naposled, co Elizabeth svého otce viděla. Jeho smrt ji oznámili, když pobývala v chatě v Keni, a nová královna se proto okamžitě vrátila do Londýna.

Její korunovaci v červnu 1953 přenášely televizní kamery a miliony lidí se shromáždily u televizorů, aby sledovaly, jak královna Alžběta II. složila přísahu.

Od „monarchie“ ke „královské rodině“

Na konci 60. let se Buckinghamský palác rozhodl, že je třeba udělat pozitivní krok, aby ukázal královskou rodinu mnohem méně formálním a přístupnějším způsobem. Výsledkem byl přelomový dokument Royal Family. BBC v něm směla natáčet Windsory doma. Byly v něm fotky rodiny při grilování, zdobení vánočního stromečku, jak vezou děti na projížďku – všechno běžné, ale nikdy předtím neviděné činnosti.

Kritici tvrdili, že film Richarda Cawstona zničil mystiku královské rodiny tím, že je ukázal jako obyčejné lidi, včetně scén vévody z Edinburghu opékajícího klobásy na pozemku v Balmoralu. Ale film odrážel uvolněnější náladu doby a hodně přispěl k obnovení veřejné podpory monarchie.

Skandály a katastrofy

Po válce v Perském zálivu v roce 1991 odletěla do Spojených států, aby se stala prvním britským panovníkem, který vystoupil na společném zasedání Kongresu. Prezident George H. W. Bush řekl, že byla „přítelkyní svobody tak dlouho, jak si pamatujeme“.

O rok později však začala královskou rodinu stíhat řada skandálů a katastrof. Královnin druhý syn, vévoda z Yorku, a jeho manželka Sarah se rozešli, zatímco manželství princezny Anny s Markem Phillipsem skončilo rozvodem. Pak se ukázalo, že princ a princezna z Walesu jsou hluboce nešťastní a nakonec se také rozešli.

Rok vyvrcholil obrovským požárem královnina oblíbeného sídla, hradu Windsor. Vypadalo to jako pochmurný symbol královského domu v nesnázích. Buckinghamský palác byl otevřen návštěvníkům, aby rodina získala peníze na zaplacení oprav ve Windsoru.

Smrt Diany, princezny z Walesu

Monarchie byla otřesena a královna sama vzbudila neobvyklou kritiku po smrti Diany, princezny z Walesu, při autonehodě v Paříži v srpnu 1997. Když se veřejnost kolem paláců v Londýně předháněla s poctami květin, zdálo se, že královna se zdráhala věnovat tomu svoji pozornost, o kterou se vždy snažila během velkých národních okamžiků.

Mnoho jejích kritiků nedokázalo pochopit, že pochází z generace, která se místo hysterických veřejných projevů smutku raději stáhla do ústraní a také jako starostlivá babička cítila, že potřebuje utěšit Dianiny syny v soukromí rodinného kruhu. Nakonec udělala přímý přenos, vzdala hold své snaše a zavázala se, že se monarchie přizpůsobí.

Prohry a oslavy

Září 2015 se stala nejdéle vládnoucím monarchou v britské historii a překonala vládu své praprababičky královny Viktorie. V typickém stylu odmítla dělat jakýkoli povyk a říkala, že titul nebyl „to, po čem jsem kdy toužila“. O necelý rok později, v dubnu 2016, oslavila 90. narozeniny.

Rodina pokračovala v napětí – včetně autonehody jejího manžela, neuváženého přátelství vévody z Yorku s odsouzeným americkým obchodníkem Jeffreym Epsteinem a rostoucí deziluze prince Harryho ze života v královské rodině.

Ačkoli monarchie nemusela být na konci královniny vlády tak silná jako na začátku, byla rozhodnuta, že by měla i nadále zastávat místo náklonnosti a respektu v srdcích britského lidu. U příležitosti svého stříbrného jubilea připomněla slib, který před 30 lety učinila při návštěvě Jižní Afriky.

"Když mi bylo 21, zavázala jsem svůj život službě našemu lidu a prosila jsem o boží pomoc, abych ten slib splnila. I když ten slib byl složen ve dnech mých začátků, kdy jsem neměla téměř žádné zkušenosti, nelituji a neodvolávám ani jedno slovo."

Zdroj:  www.cs.wikipedia.org/wiki/Alžběta_II. - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat