Neprofláknutá města říkající si o návštěvu

Plánujete výlet, ale nechcete se prodírat davem lidí? Máme pro vás pět úžasných měst v Evropě, na která se zapomíná, ale která vás určitě inspirují a nadchnou.

Samozřejmě, že Paříž, Řím nebo Londýn jsou neuvěřitelně obohacující metropole. Ale náš malý kontinent nabízí také města, která možná nejsou tak známá, ale přesto jsou nesmírně vzrušující (a také relaxační). Představujeme vám pět z nich.      

Trondheim, Norsko

Ve středověku byl Trondheim jedním z nejvýznamnějších poutních měst v Evropě. Navštívit zde můžete překrásnou katedrálu Nidaros, Arcibiskupský palác nebo skanzen Sverresborg Trøndelag Folk Museum. Už vás to ve městě nebaví? Žádný problém, do přírody se z Trondheimu dostanete také velmi snadno: Trondheimfjordem se můžete projet na lodi nebo na kajaku nebo na kole do přírody. A v zimě, když budete mít štěstí, zde možná uvidíte i polární záři!

Trogir, Chorvatsko

Trogir se nachází na malém ostrově, jen půl hodiny od jeho slavného bratra Splitu. Zachovalé staré město má status světového dědictví: okouzlující labyrint uliček, velkolepé budovy z období rozkvětu mezi 13. a 15. stoletím, benátská pevnost, živé trhy... Je velmi snadné si to zde užít. V centru staroměstského ostrova, který je s pevninou spojen kamenným mostem, jsou kavárny na krásném hlavním náměstí Trg Ivana Pavla II. a dobré rybí restaurace na promenádě.

Thessaloniki, Řecko

Druhé největší řecké město, kdy hlavní atrakcí jsou Athény, bývá přehlíženo. Thessaloniki je velmi krásné a gastronomie je prvotřídní – ne nadarmo UNESCO prohlásilo multikulturní přístavní město v roce 2021 za „Město gastronomie“. Také Soluň je skanzenem raně křesťanského a byzantského umění. Za městské hradby, kostely, kláštery a byzantské lázně získalo v roce 1988 titul světového dědictví. Díky mnoha studentům je Soluň zároveň kreativní, dynamické místo, kde se toho hodně děje.

Terst, Itálie

Na Terst by v mnoha městech snů, která Itálie nabízí, mohlo lehce zapomenout. Ale vlastně díky tomu je krásné město u moře stále velmi autentické. A můžete snadno přejít z historického centra k moři – nebo si užít výhled na moře přímo z okouzlujícího hlavního náměstí Piazza Unità d'Italia. Na zájemce o rekreaci v bezprostřední blízkosti města čekají také historické budovy – Castello di Duino vysoko nad Jaderským mořem, hrad Miramare na útesu nebo hrad Muggia. Pouhé dvě hodiny od Benátek je Terst také vhodným výchozím bodem pro návštěvu tohoto často přelidněného lagunového města.

Dijon, Francie

Odtud pochází známá hořčice, že? Ano, ano, ale především je Dijon malým zjevením pro ty, kteří rádi prozkoumávají město pěšky. Světlé, dobře dostupné hlavní město Burgundska má jedno z nejkrásnějších starých náměstí ve Francii, kam nesmějí auta, a zachovává si architektonické dědictví burgundských vévodů. Staré uličky ve starém městě jsou jako stvořené pro procházky a den lze báječně zakončit na nádherném půlkruhovém náměstí Place de la Liberation s vínem Crémant nebo Burgundským s výhledem na Palác vévodů. Samozřejmě se zde můžete i dobře najíst, například kolem tržnice Belle Epoque, kterou navrhl nejslavnější syn města Gustave Eiffel. 

Zdroj: názory autora






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat