Mariah Carey má horší hlasový projev než netopýři

Takový netopýr, to je ztělesněný hudební talent! Jeho hlasový projev se dotýká až sedmi oktáv, což je dvojnásobek našeho lidského rozsahu. Používá také falešné hlasivky a hrdelní vokály, před kterými by zbledla závistí i zpěvačka Mariah Carey!

Americkou zpěvačku, textařku a producentku Mariah Carey asi není třeba nějak více představovat. Na „vlastní uši“ ji zná asi každý, kdo si během nejkrásnějších svátků roku pustí rádio. Její legendární hit All I Want for Christmas Is You je nejhranější vánoční písní všech dob a každoročně také nejstahovanějším vyzváněním pro mobilní telefony. Mariah Carey za svou kariéru prodala přes 200 milionů hudebních nosičů, proto patří k jednoznačně nejúspěšnějším umělcům vůbec (1). Věřili byste tomu, že když by došlo na lámání chleba, tak jí to před mikrofonem natře netopýr?

Komu to zpívá lépe?

Podle závěrů výzkumu (2) publikovaného ve vědeckém měsíčníku PLOS Biology mají netopýři hlasový projev až sedm oktáv, což je dvojnásobek rozsahu „normálního“ člověka. Jen pár vyvolených, jako třeba zpěvačka Mariah Carey či její kolega z branže Axl Rose, se může pyšnit rozmezím čtyř až pěti oktáv, nicméně na tohoto létajícího živočicha to pořád ještě nestačí. Ten používá při vzájemné komunikaci i lovu vysokofrekvenční zvuky a vytváří různé vokalizace, s nimiž by dozajista vyhrál nejednu pěveckou a talentovou soutěž.

Hudba pod rouškou noční tmy

Potkat netopýra tváří v tvář bychom asi úplně nechtěli, že? Ale kdyby nám hezky zpovzdálí zazpíval, to by mohl být docela fajn zážitek. Autory výše zmíněného výzkumu fascinuje i skutečnost, že netopýr používá i takzvané falešné hlasivky a hrdelní vokály, se kterými „promlouvá“ k ostatním členům zvířecí říše. Některé jeho zpěvné zvuky prý působí jako agresivní varování, zatímco jinými dává najevo svou otrávenost nebo lokalizuje kořist (3). No vida, jaký je to šikovný chlapík! Naštěstí hudební ocenění sbírat nepotřebuje, takže se Mariah Carey o svou kariéru bát nemusí.

Zdroje: (1) www.mariahcarey.com, (2) www.journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3001881&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2438418/






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat