Prostreno.cz

Věty, které se abstinentům neříkají

Ačkoli Češi patří k národům, které jsou v objemu zkonzumovaného alkoholu na předních místech žebříčků, pomalu stoupá také počet těch, kteří se rozhodli „jít proti proudu“ a alkohol ze svého života vyřadit. Většina lidí ovšem netuší, jak zareagovat, pokud se s abstinentem setkají. A tak ti, kteří alkohol nepijí, často čelí nevhodným a hloupým otázkám.

Abstinence přitom ve světě není nic neobvyklého či vzácného – například ve Spojených státech amerických nepije podle průzkumů až 30 procent obyvatel. Důvody, proč se lidé rozhodnou nepít alkohol, jsou různé. Od náboženských či zdravotních přes snahu o zdravý životní styl až po strach ze závislosti (která je mimochodem častější, než bychom si chtěli připustit) a další.

Pokud máte nějakého abstinenta či abstinentku mezi svými přáteli, snažte se vyhnout následujícím větám.

„Tak si s námi dej aspoň jednu skleničku!“

Přemlouvat abstinenta, aby se napil alkoholu, je zbytečné. Navíc nikdy nemůžete vědět, zda člověk neodmítá alkohol kvůli boji se závislostí na něm – v takovém případě mu velmi ztěžujete situaci a odhodlání nepít. Pokud někdo řekne, že je abstinent, respektujte to a nesnažte se ho přesvědčit, aby si s vámi připil.

„To ale přicházíš o spoustu legrace!/To si ale nic neužiješ!“

Přeci nepotřebujete alkohol, abyste se dobře bavili. A tak není nutné abstinenty přesvědčovat o opaku. Budou se ve společnosti přátel bavit úplně stejně při skleničce vody jako vy u vína či piva.

„A proč vlastně nepiješ?“

Zdá se to jako logická otázka, ale věřte – většina abstinentů nemá chuť neustále vysvětlovat, proč si tento životní styl vybrala. Když někomu nabídnete cigaretu a on odmítne s tím, že nekouří, také ho nepodrobíte výslechu, proč tomu tak je. A s alkoholem je to stejné. Vezměte tedy informaci o tom, že váš známý alkohol nepije, jako fakt a nabídněte mu jiné pití.

„No tak jak myslíš, no…“

Naznačovat abstinentovi, že si o jeho rozhodnutí myslíte své, je neomalenost. A navíc není důvod k tomu, abyste na někoho pohlíželi skrz prsty jen proto, že žije jinak než vy. Nad nekuřáky se také nepozastavujete.

„To si asi myslíš, že jsi lepší než ostatní, co?“

Ale hloupost. Abstinenti se přeci nerozhodli nepít alkohol proto, aby se nad někým povyšovali! Žádného z nich by nenapadlo odsuzovat druhého jen proto, že si dá nějakou tu sklenku vína či piva. Důvody, proč nepijí, mohou být různé. Ale snaha povyšovat se nad své okolí mezi ně rozhodně nepatří. Je to, jako byste se rozhodli například už nejíst uzeniny. Budete se pak cítit lepšími, než jsou ti, kteří snídají chleba se šunkou? Těžko…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat