Za auto od sněhu hrozí nemalá pokuta

09.02.2021 | Zajímavosti

Ráno nemáte moc času, a tak ometete jenom zpětná zrcátka, světla a z předního skla oškrábete jen průzor? Tak takhle ne! Mnoho řidičů podceňuje nejen fakt, že vás mohou pokutovat za nedostatečně očištěný vůz, ale také riskují, že vlivem nedostatečného výhledu z auta ohrozí zdraví nebo život sebe i ostatních účastníků provozu.

To opadá…

Ačkoli se sněhová čepice na střeše auta může jevit jako naprostá banalita, pro ostatní řidiče je poměrně nepříjemnou hrozbou. Čerstvá peřina působí lehce a člověk nabývá dojmu, že se za pár kilometrů sama rozfouká. Jenže takový zledovatělý kus pevného sněhu, který přistane na předním skle za vámi jedoucího auta, může způsobit vážnou dopravní nehodu. I když sníh není zmrzlý, jet za autem, ze kterého hustě sněží, není rozhodně nic příjemného. Buďte ohleduplní.

Drahá lenost

Zákon o řádném očištění automobilu vešla v platnost už před třemi roky. Přesto se najdou tací, kteří ho nerespektují. Pokud vás však policisté zastaví právě z tohoto důvodu, mohou vám vystavit pokutu až do výše 2500 korun. To už se opravdu vyplatí vyrazit z domu o pár minut dřív a se smetákem v ruce.

A zbytek dojdete pěšky

Nejen finanční postih hrozí tomu, kdo své auto pořádně neomete. Zasněženou poznávací značku může policista zhodnotit jako schválně zakrytou, za což vám ve správním řízení mohou „napařit“ 5 až 10 tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až rok. Nepočítejte ani s tím, že policistu „ukecáte“. Blokovou pokutou tato situace řešit nelze.

Od jara do zimy

Tento zákon se však netýká pouze zimního období, kdy nás ráno často překvapí desítky centimetrů čerstvého sněhu. Platí pro všechna roční období a pro jakékoli znečištění vozu. Pokud se tedy v létě rádi proháníte po bahnitých cestách, jste povinni své auto očistit také od těchto nánosů. Zejména pak registrační značku a všechna okénka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat