Změna ošklivého jména či příjmení není zadarmo

27.04.2021 | Zajímavosti

Jste majitelem jména, které je hanlivé, všem pro smích nebo se vám jednoduše nelíbí? Ať už máte pro změnu křestního jména nebo příjmení jakýkoli důvod, úřady většinou podobným požadavkům vyhoví. Má to však své podmínky, a nejenom ty byrokratické.

Jak na to?

Pokud toužíte po změně jména, příjmení, nebo dokonce obojího, je nutné podat písemnou žádost na matričním úřadě, v jehož obvodu jste hlášení k trvalému pobytu.

V žádosti musí být uvedeno vaše současné jméno a příjmení, datum a místo narození, rodné číslo, adresa trvalého pobytu, státní občanství, důvod proč a které jméno chcete změnit a nakonec jméno nebo příjmení, které si chcete zvolit. K žádosti je třeba doložit rodný list a průkaz totožnosti.

Jedno, nebo dvě?

Pokud toužíte přidat ke svému křestnímu jménu ještě jedno, nebude to problém. Jediné, co musí jméno splňovat, je to, že bude skutečně existující a zapsané pravopisně správně. Jakmile vám úřad změnu povolí, jste povinni užívat jména obě.

S příjmením je to o poznání horší. Pokud byste totiž chtěli ke svému stávajícímu jedno přidat, tak snadné to nebude. Dvě příjmení můžete nabýt pouze uzavřením manželství, „zdědit“ jej po rodičích nebo ho získáte v rámci osvojení. Jiné způsoby možné nejsou.

Nic není zadarmo

Jako všechno i změna jména něco stojí. Výše poplatku se však mění v závislosti na důvodu, proč své jméno měníte. Pokud se jedná o hanlivé, směšné nebo jinak zvláštní jméno, zaplatíte 100 korun. Stejnou sumu zaplatíte také v případě změny příjmení (například po rozvodu, zpět na příjmení za svobodna), ale i v případě, že změna jména probíhá z důvodu změny pohlaví.

Pokud pro úřad nebude vaše jméno dostatečně hanlivé či výstřední, výše poplatku za změnu jména vyšplhá až na 1000 korun. Pokud ale měníte jméno více členům rodiny, například sobě a svým dětem, zaplatíte tuto částku dohromady.

Pokud budete žádat současně o změnu jména i příjmení, které nepodléhají slevě, zaplatíte částku dvakrát, tedy 2000 korun.

Co vám neprojde?

Že si za změnu zaplatíte, neznamená, že vám bude povolena. Úřad například změnu nepovolí, když osoba mužského pohlaví žádá o ženské jméno a naopak. Nelze také použít zdrobněliny. Pokud se vám líbí jméno vašeho sourozence, máte smůlu, pokud máte stejné oba rodiče. Jestliže máte společného jen jednoho z nich, změnu úřad povolí.

Zvolit si můžete také jen jméno již existující, nelze použít jména věcí či názvy dnů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat