Řeky obsahují extrémní množství antibiotik

Antibiotika budou za pár let zcela neúčinná také kvůli tomu, že se s lidskou močí dostávají do odpadních vod a s ní pak do většiny světových řek. Podle nejnovějších testování 711 řek ve dvaasedmdesáti zemích světa obsahují dvě třetiny z nich extrémně vysoké koncentrace antibiotik. Bakterie ve vodách těchto řek získávají rezistentní geny, které pak předávají patogenům působícím u člověka vážné choroby.

Výsledek? Za pár let bude naprostá většina onemocnění léčitelná antibiotiky vůči těmto přípravkům odolná, takže antibiotika budou neúčinná.

Nebezpečné toky

Některé řeky přitom obsahují antibiotik ve stonásobcích koncentrace, která je považována za bezpečnou z hlediska prevence bakteriální rezistence. Nejvyšší hodnota byla naměřena u metronidazolu v Bangladéši. Koncentrace převyšovala třistakrát bezpečnou hodnotu. Metronidazolem se přitom léčí průjmy vyvolané prvoky, trichomoniáza vagíny, přípravek se podává preventivně při zákrocích v dutině břišní.

Velmi častým antibiotikem evropských řek v koncentraci vyšší, než je považována za bezpečnou, byl dále ciprofloxacin užívaný k léčbě kožních infekcí, infekcí dýchacích cest a zánětů močových cest.

Riziko rezistence

„Spousta genů pro rezistenci vůči antibiotikům, které vidíme u lidských původců onemocnění, pochází od bakterií žijících ve volné přírodě,“ uvedl v rozhovoru pro deník The Guardian mikrobiolog profesor William Gaze z University of Exeter.

„Ty výsledky nám docela otevírají oči a jsou znepokojivé… antibiotika v řekách totiž významně přispívají ke vzniku rezistence různých bakteriálních onemocnění,“ tvrdí jeden z autorů profesor Alistair Boxall z University of York.

Zdroje: medicine.exeter.ac.uk, york.ac.uk






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat