Co se v naší rodné hroudě krade nejčastěji

25.08.2021 | Zajímavosti

Kriminalita v Čechách je na poměrně vysoké příčce, tedy alespoň co se krádeží týče. Které předměty nenechavé lupiče přitahují nejvíce a na které si tedy dávat větší pozor, než na jiné?

Top žebříčku

Úplně na začátek musíme upřesnit, že k největšímu počtu krádeží dochází v obchodech. Cukrovinky, hračky, cigarety, alkohol, ale i drobná elektronika často končí ve spárech odrzlých zlodějíčků. Drobné krádeže tohoto typu zaujímají velké procento celého žebříčku.

Peněženky, zavazadla

Pokud jde o krádeže mimo vlastní pozemek, nejčastěji lidé přicházejí o peněženky, kabelky, batohy, ale i celé kufry, na které pak zoufale čekají u letištního pásu. Lupiči v nich nejčastěji hledají peníze, telefony a jiné cennosti. Okradeného však často nejvíce trápí ztráta dokladů.

Kočárky

Tohle je skutečně neuvěřitelná drzost, která se děje prakticky denně. Týká se především těch, kteří v bytových či panelových domech nemají dostatek prostoru, aby mohli kočárek zaparkovat do bytu, a nechají ho před dveřmi. Zloději se neštítí ukrást ani invalidní vozíčky, tak proč by si dělali těžkosti s kočárky. Že pak s miminkem v náruči budete obíhat půl města, je rozhodně neobměkčí.

Kola, lyže

O stejný stupínek žebříčku spolu s kočárky soupeří i kola, lyže a jiné sportovní vybavení. Vzhledem k tomu, že jde o sezonní záležitost, nejčastěji s sebou krádež těchto předmětů nese i následné potíže s opravou zámku či rovnou celých dveří od sklepa.

Zahradní vybavení

Jen o trochu méně než kočárky, kola a lyže se krade vybavení našich zahrad. Zahradní technika, nábytek z pergoly, někdy zmizí dokonce i dekorační předměty. Jako kuriozitu můžeme uvést krádež, kterou odhalil občan Jihočeského kraje, kterému ukradli měděné okapy z domu, když se v obýváku díval na televizi.

Auta

V neposlední řadě se krádeže týkají i našich vozidel. Ročně jich zmizí přes tři a půl tisíce. Zloději nejčastěji cílí na Škodu Octavia a Fabia (nejvíce ukradených kusů bylo bílé barvy), dále Volkswagen Passat, Audi A6, Renault Megane, Opel Astra a Ford Focus. Pokud tedy vlastníte některý z uvedených modelů, mějte se na pozoru!

Zdroj: https://www.kurzy.cz/zpravy/352126-mapa-zlocinu-vite-kde-se-v-cesku-nejvice-krade/, https://www.policie.cz/clanek/statisticke-prehledy-kriminality-za-rok-2019.aspx






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat